Nieuws/Vrouw
1396391349
Vrouw

Amber (36): Ik word beschuldigd van fraude

Amber Koppen

Amber Koppen

Negen jaar geleden liep Amber Koppen (36) een whiplash op door een aanrijding, waardoor ze nog maar zeer beperkt kan werken in haar bedrijf. Gelukkig zou ze schadeloos gesteld worden door de verzekeraar. Tot ze ineens werd gebeld: ze zou een fraudeur zijn!

Amber Koppen

Amber Koppen

"In januari 2014 werd ik gebeld door mijn advocaat: 'Niet schrikken, maar ik heb slecht nieuws. Nationale Nederlanden heeft een onderzoek naar je ingesteld en ze beschuldigen je van fraude! Ze hebben een dossier met foto's van je aangelegd, ze zijn je zelfs gevolgd met een camera.' Ik schrok enorm. Ik dacht: hoezo beschuldigen ze mij van fraude? Wat hebben ze dan gezien of gevonden?! Die nacht heb ik heel weinig geslapen..."

Foto's

"De volgende ochtend kreeg ik een doos met onder meer twee mappen foto’s, met beelden van mijzelf, en mijn kinderen. Foto’s waarop ik een kind van één jaar til, dat ik boodschappen doe, dat ik met een plastic tas in mijn handen sta waar een brood uit steekt. En foto's waar ik op een paard zit. Ook waren er foto's waarop ik met mijn kinderen in de speeltuin zit, iets wat ik ongeveer eens per drie à vier weken kan doen. Hoe kwamen ze aan die foto's?! En waarom concludeerden ze daaruit dat ik fraude pleegde?"

"Op die foto's zag je namelijk precies wat ik had gezegd: dat ik sommige dingen wel kan, maar met mate, en dat ik gemiddeld 20 uur per maand werk. Daar is geen woord aan gelogen. Maar de verzekeraar concludeerde dat ik de boel bedonder, dat ik veel meer kan dan ik heb gezegd."

Achtervolgd

"Uiteindelijk bleek dat ze die foto's van mijn Facebookaccount hebben geplukt. Ook zijn ze tijdens een demo-dag in ons paardenrevalidatiecentrum met een camera in het publiek gaan zitten, om een foto te maken van mijzelf op een paard. Ik zat er maar heel even op, maar zij concluderen: 'Mevrouw Koppen is wel degelijk arbeidsgeschikt.' Ook zijn er foto's waarop ik een lezing geef, die volgens hen aantonen dat ik wel fulltime kan werken – en dus lieg."

"Ze zijn echt behoorlijk ver gegaan bij het aanleggen van hun dossier. Ze zijn me zelfs naar het huis van vrienden gevolgd: mensen die op 600 meter van de openbare weg wonen. Ze zijn achter me aangereden, en hebben vanuit de wei en de bosjes foto's genomen. Ze hebben niet alleen míjn Facebookaccount geplunderd, maar ook die van mijn man. Maar waar het om gaat: ik heb nooit meer gewerkt dan ik hen heb verteld."

Ambulance

"Het auto-ongeluk gebeurde in 2007. Een achterligger reed mij aan in de file. De auto was ineens een halve meter korter! Omdat ik helemaal duizelig en week werd, ben ik met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar konden ze niet een duidelijke diagnose stellen. Zelf dacht ik: het zal wel snel over zijn. Maar de volgende dag kon ik niet meer uit mijn ogen kijken..."

Tekst: Hilde Postma

Het hele interview met Amber vind je in VROUW Magazine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.