Nieuws/Vrouw
1398234075
Vrouw

Christel wil niet zonder antidepressiva: Stoppen was geen succes

Christel / Eigen beeld

Christel / Eigen beeld

Christel (41) slikt al sinds haar 25e antidepressiva. En dat bevalt haar prima. Eén keer is ze gestopt met de pillen, maar dat was op zijn zachtst gezegd geen succes.

Christel / Eigen beeld

Christel / Eigen beeld

In het radioprogramma Argos wordt vandaag aandacht besteed aan antidepressiva. Vooral huisartsen schrijven de pillen massaal voor.

Stabiele moeder

Christel is maar al te blij met haar antidepressiva. "Dankzij medicijnen kan ik een normaal leven leiden. Ik wil een goede, stabiele moeder zijn voor mijn kind. Als antidepressiva mij daarbij helpen, is dat toch prima?"

Haar eerste depressie kreeg Christel rond haar 25ste. "Een directe aanleiding was er niet, maar in zowel de familie van mijn vader als in die van mijn moeder komt depressiviteit voor. Ik heb dus een erfelijke aanleg. Daarnaast heb ik niet zo’n leuke jeugd gehad."

Flat

"Tijdens die depressie was ik zo neerslachtig dat ik dacht: 'Als ik nu dood neerval, vind ik het fantastisch.' Het ging niet zo ver dat ik van een flat dreigde te springen, maar als het gebeurde, was het goed. Terwijl ik normaal een heel vrolijk mens ben dat veel lol heeft.

Ik sloot mezelf steeds meer af. Uiteindelijk ben ik via de huisarts bij de ggz terechtgekomen en heb ik antidepressiva en therapie gekregen. Zonder antidepressiva zit je vaak in zo’n neerwaartse spiraal, dat je lastig aan jezelf kunt werken. Dus ik vind het goed dat die medicatie naast therapie wordt voorgeschreven."

Rouw

De pillen en therapie hielpen. Christel kreeg wel een terugval toen haar vader in 2006 in Suriname overleed na talloze bijensteken. "Ik stortte in, kon niet goed rouwen. Dat heb ik toen echt moeten leren. Maar twee jaar later ging mijn leven eigenlijk weer hartstikke goed.

Ik trouwde vervolgens en kreeg zelfs een kind. Tijdens mijn zwangerschap ben ik in overleg met de artsen doorgegaan met het slikken van antidepressiva. Daar was echt een team van artsen bij betrokken."

Zonder medicatie

"Een depressieve, gestreste moeder kan gevaarlijker zijn dan een moeder die antidepressiva blijft gebruiken. Het heeft ook geen gevolgen gehad voor mijn dochter. Drie jaar na de geboorte van haar dochter werd besloten om eens te kijken wie Christel was zonder medicatie. "De eerste maanden ging dat prima. Maar langzaamaan gleed ik toch weer af.

Zelfs ons vrolijke dochtertje (inmiddels 4) kon mij niet meer blij maken. Mijn partner was heel lief voor mij. Hij kleedde me soms letterlijk aan en nam mij mee naar buiten om even op een bankje in de zon te zitten. Dat hielp even, maar niet lang. Een halfjaar na het stoppen met de pillen, zei ik tegen mijn man: 'Als ik morgen niet meer wakker word, vind ik het goed.'"

Crisisdienst

"Hij belde de crisisdienst en er werd besloten dat ik meteen weer aan de antidepressiva moest. Na een paar weken was ik weer opgeknapt en normaal aanspreekbaar."

Over de werking van antidepressiva is vaak gesteggel, maar onlangs toonden Britse onderzoekers aan dat de pillen wel degelijk helpen bij een depressie. Christel: "Ik heb aan den lijve ondervonden dat antidepressiva geen placebo zijn. Maar al zou het zo zijn, dan nog maakt het niet uit: het gaat erom dat het helpt."

Contract

Ik heb geaccepteerd dat ik antidepressiva nodig heb om een normaal leven te kunnen leiden. Onlangs is mijn contract niet verlengd en ik was toen wel bang dat ik weer in een depressie zou belanden. Maar dat is gelukkig niet gebeurd."

Of ze bang is de erfelijke aanleg aan haar dochtertje door te geven? Christel: "Ze is nog jong. De angst om depressie door te geven heb ik wel gehad, maar ik heb geleerd dat het niet handig is om in angst te leven. En als ik zie hoe vrolijk mijn dochter is, dan verwacht ik niet dat zij erfelijk belast is. Als het wel zo is, zien we dat over twintig jaar wel weer."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal dat je wilt delen?

Dat kan dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.