Vrouw/Praat Mee
1398556943
Praat Mee

Snoepautomaten op scholen is dat nog van deze tijd?

Snoepautomaten moeten uit scholen verdwijnen. Dat vindt een overgrote meerderheid van ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Het nieuws blijkt uit een peiling door Informatiepunt Ouders & Onderwijs in opdracht van Kassa. In ruim tweederde van de scholen in het voortgezet onderwijs staat nog een snoepautomaat.

En dat is best gek, want uit het onderzoek blijkt dat 83 procent van de ouders vindt dat een snoepautomaat niet thuis hoort op een school. Zelfs 'Gezonde Scholen' hebben veelal nog een snoepautomaat. De reden? Veel scholen zeggen dat de leerlingen anders wel naar de supermarkt of snackbar gaan om de ongezonde producten te kopen.

Supermarktbezoek

Ik moet eerlijk zijn: dat was ook meteen wat er door mijn hoofd schoot toen ik dit nieuws hoorde. Bij mij op de middelbare school was ook een snoepautomaat, maar ik kan mij herinneren dat die automaat absoluut niet de belangrijkste bron van ongezond voedsel binnen een straal van een paar honderd meter rondom school was.

Nee, als je voor de zoveelste keer in de week tussenuur had of er een les uit viel, rende je naar de dichtstbijzijnde super om eens een paar spotgoedkope blikjes energiedrank te kopen, aangevuld met een pak chocoladekoekjes. Die waren - ik weet het nog precies- maar 1,10 euro en het snoep in de automaat (één armzalig reepje) een euro. Je was wel gek als je dan niet voor het hele pak koekjes ging toch?

Een verbod op snoepautomaten in scholen zou een begin zijn, maar ik denk dat een verbod op een supermarktbezoek tijdens schooluren meer zoden aan de dijk zou zetten. Of doe eens wat gezonds in de automaat: fruit of een sandwich. In geval van snelle trek zou dat ook een optie kunnen zijn.

Praat mee

Wat vind jij: moeten snoepautomaten op scholen verboden worden, of is dit betutteling? Hoe vaak mogen jouw kids snoepen? En hoe houd jij daar zicht op buiten de deur? Denk je dat jouw kind op de middelbare nog zijn boterhammen eet? Of wordt er wat gekocht in de supermarkt? En wat leer jij jouw kinderen over gezonde voeding? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.