Nieuws/Vrouw
1399050410
Vrouw

Daar wordt op de deur geklopt... Echtpaar bezorgt arme gezinnen toch Sinterklaas

Beeld: Herman Plattje

Beeld: Herman Plattje

Waar veel kinderen over precies een week de Sinterklaascadeaus van fleurige pakpapier ontdoen, zijn er ook kinderen die niets krijgen. Niet omdat ze stout zijn geweest, maar omdat papa en mama er geen geld voor hebben. Voor deze kinderen zijn Co en Wibe hét licht in de duisternis.

Beeld: Herman Plattje

Beeld: Herman Plattje

Al drie jaar zetten Co en Wibe zich rond Sinterklaas in voor arme kinderen in Nederland. "Stel je eens voor dat een kind na 5 december op school moet vertellen dat het niets van Sinterklaas heeft gehad? Dat kán toch niet? Dat laten wij gewoon niet gebeuren!", vertelt Co.

Speuren naar speelgoed

Om ook arme kinderen tijdens Sinterklaasavond te verblijden met cadeautjes, speurt het Vriezenveense echtpaar het hele jaar door het web af naar speelgoed. "Van knuffels tot bordspellen, van speelgoedauto's tot houten keukentjes en vliegers. We halen alles op, repareren waar nodig en slaan het thuis op."

"We merken dat steeds meer mensen - vooral hier in de omgeving - ons na drie jaar weten te vinden. Soms krijgen we mailtjes, belletjes of berichten via Facebook of we nog speelgoed kunnen gebruiken. Dat is natuurlijk alleen maar fijn, want hoe meer speelgoed, hoe meer kinderen we kunnen verblijden!"

Deuren openen

Co en Wibe mogen dan het hele jaar door op speelgoedjacht zijn, ze openen pas in november de deuren van hun woning in Vriezenveen voor ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. "Het speelgoed is bedoeld voor minimagezinnen die elke maand de eindjes aan elkaar moeten knopen en geen geld overhouden voor Sinterklaascadeautjes."

Controleren doet het echtpaar de inkomens niet. "Het gaat op goed vertrouwen, maar aangezien mensen het speelgoed bij ons thuis ophalen, weet je wel met wie je te maken hebt. Natuurlijk zijn er weleens mensen die misbruik maken van onze goedheid, maar in negen van de tien gevallen gaat het speelgoed écht naar gezinnen die heel krap bij kas zitten."

Anoniem

Dat het Twentse echtpaar de cadeaus in huis verzamelt is volgens Co geen belemmering. "Ik schud mensen de hand, laat ze binnen en hoef - behalve het aantal kinderen - verder niets van ze te weten. Dit doen we bewust omdat het voor deze mensen vaak al heel lastig is om überhaupt om hulp te vragen. Op deze manier houd je de drempel laag en blijven ze anoniem."

Samen met Wibe maken ouders een rondje door de 'speelgoedwinkel' om vervolgens met een tas gevuld met cadeaus huiswaarts te keren. "Ze krijgen minimaal twee cadeautjes mee per kind. Soms wat meer. Dat hangt ook af van het cadeau dat ze uitkiezen. Maar over het algemeen is er voor elk kind wel iets te vinden."

Helpende hand

Dat Co deze mensen met een zak speelgoed laat vertrekken zonder ook maar iets van ze te weten is ook in haar eigen belang. "Als ik al hun verhalen moet aanhoren, doe ik geen oog meer dicht. Het is vaak zo schrijnend. Dat hoeft voor mij niet. Ik wil ze alleen maar helpen."

En helpen, dat doet het echtpaar zeker. "Ieder jaar als Sinterklaasavond nadert, roepen honderden mensen onze hulp in. Gewoon omdat ze willen dat ook hun kind Sinterklaas kan vieren. Het geeft zoveel voldoening om deze mensen te kunnen helpen. Ik heb in de loop der jaren dan ook zoveel mensen enorm dankbaar zien vertrekken."

Dankbaar

"Eentje daarvan staat nog op mijn netvlies gebrand. Dat was een vrouw die, hartje winter, in een heel dun blouseje bij ons binnen kwam. Ze vertelde dat ze Sinterklaascadeaus kwam halen voor haar kinderen. Toen ik haar vroeg waarom ze geen jas droeg, vertelde ze dat ze geen geld had voor een winterjas. Ik ben meteen naar boven gehold voor een oude winterjas."

"Wat denk je? Ze barstte in tranen uit en heeft mij meerdere malen gekust. Zo ontzettend blij was ze met de jas en de cadeaus. Dat was zo hartverwarmend. Dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen. Om echt iets te kunnen betekenen en mensen, als deze mevrouw, met zo'n klein gebaar een hart onder de riem te steken. Dat blijft fantastisch."

Aan stoppen denken de weldoeners voorlopig dan ook nog niet. "We hadden vorig jaar gezegd dat het ons laatste jaar zou worden, maar er zijn nog steeds zoveel mensen die onze hulp kunnen gebruiken, dat we er gewoon nog niet mee kunnen stoppen. We gaan dan ook gewoon door en hopen dat we ook volgende jaren weer veel kinderen een fijne Sinterklaas bezorgen."

Jij op VROUW.nl

Zet jij je, net als het echtpaar Co en Wibe, ergens met hart en ziel voor in? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Beeld: Herman Plattje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.