Vrouw/Praat Mee
1399284289
Praat Mee

Examens tijdens de Ramadan... Is dat goed te verteren?

Het verzoek kwam van Denk-kamerlid Tunahan Kuzu. In Groot-Brittanië en België gaan namelijk al stemmen op om bij de planning van de centrale examens rekening te houden met de Ramadan. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wees dit resoluut van de hand. Met een religieus feest dat maar liefst 31 dagen duurt, is het lastig plannen. Tijdens de vastenmaand mogen gelovigen tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, kwaadspreken, roken en geslachtsgemeenschap hebben

Volgens de de 34-jarige Kuzu is uit onderzoek van de Vrije Universiteit gebleken dat de vastenmaand een slechte invloed heeft op de prestaties van scholieren. Wanneer de eindexamens in deze maand vallen, scoren zij slechter.

Verplaatsen

Maar Dekker ziet geen mogelijkheden en noodzaak in het rekening houden met de Ramadan qua examenplanning. De staatssecretaris stelt voor het om te draaien: scholieren kunnen ook de vastenperiode verplaatsen. "Er zijn leerlingen die dat doen."

Dekker vervolgt: "In Nederland komen zeer veel religies voor die elk op zich wel ergens gedurende het jaar dan wel op meerdere momenten - naast de wettelijk vastgelegde feestdagen in Nederland - religieuze feest- of gedenkdagen kennen. Het is ondoenlijk na te gaan of er hierdoor negatieve uitkomsten ontstaan op de onderwijsuitkomsten. Op lokaal niveau kunnen scholen daar rekening mee houden, maar bij centrale examens is dat niet mogelijk."

Praat mee

Een tegenvaller dus voor leerlingen die deelnemen aan de Ramadan, en juist in die periode flink moeten presteren op school. Of zien die leerlingen dat zelf helemaal niet zo? Wij zijn benieuwd naar jouw mening! Heb jij misschien examens afgelegd tijdens de Ramadan? Hoe verliep dat? En is het inderdaad niet te doen om met iedere religieuze feestdag rekening te houden, of is dat gewoon een logisch onderdeel van onze integratie? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.