Nieuws/Vrouw
1405439310
Vrouw

'Massaal in paniek schieten is zonde van de vakantie'

meisje leest op de camping

meisje leest op de camping

Opvoedkundige Marina van der Wal roept ouders met kinderen op de camping op om, na de akelige gebeurtenis op camping Du Vieux Pont in Saint-Alban-Auriolles, vooral rustig te blijven. "Dit gebeurt niet iedere dag; blijf nuchter en handel alleen als je zelf een onrustig gevoel hebt."

meisje leest op de camping

meisje leest op de camping

Hoe moeten we ons kind uitleggen dat hij/zij niet meer (alleen) in de tent mag slapen? Marina van der Wal: "Zo kort en bondig mogelijk. Vertel dat je het fijner vindt om je kind dichtbij te hebben. Overdag kan er in de tent gespeeld worden, maar 's nachts slapen gebeurt bij papa en mama. Ga je kind niet belasten met je eigen zorgen. Je kind zal er niets van begrijpen, en het komt het kamperen ook niet ten goede."

In de eigen tent of caravan

Is het eigenlijk wel een beter plan om kinderen vanavond in de eigen tent of caravan te laten slapen? "Nee, dat is overdreven. Luister vooral naar je eigen gevoel; handel alleen als je zelf een onrustig gevoel hebt. Er zijn duizenden campings waar absoluut niets aan de hand is. Dit gebeurt niet iedere dag. Massaal in paniek schieten is alleen maar zonde van de vakantie."

Op welke leeftijd is het eigenlijk verantwoord om een kind alleen in een tent te laten slapen? "Laat kinderen van basisschoolleeftijd niet alleen in een tent slapen. Tot ze een jaar of twaalf zijn, hebben ze jou 's nachts nog weleens nodig. Een toiletbezoekje gaat een stuk makkelijker als je niet eerst door een doolhof van tentritsen moet. Leg ze naast een oudere broer of zus of ga er zelf naast liggen."

Tent binnen gehoorafstand

Als we ons kind in een eigen tent laten slapen, waar moeten we dan op letten? "Zet de tent binnen gehoorafstand. Dus haring-aan-haring met je eigen tent of in de voortent van de caravan. Als er iets aan de hand is - ook bij een enge droom of een ongelukje - dan hoor je ze en ben je er zo bij."

"Zorg ervoor dat je kind weerbaar is, en dat het weet dat het bij papa en mama altijd veilig is en alles tegen je mag zeggen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.