Vrouw/Glossy
1406191746
Glossy

Reportage

Guiselaine heeft psychoses: Dan slaat mijn geest op hol

Guiselaine Capella

Guiselaine Capella

Guiselaine Capella (41) heeft al vier keer een psychose gehad. Ze is single en werkt als ondernemer in online ondersteuning.

Guiselaine Capella

Guiselaine Capella

Psychiatrisch ziekenhuis

„Mijn eerste psychose kwam - acht jaar geleden - uit het niets. Ik was op een groepsreis met de Trans Siberië Express en sliep amper in die trein. Ik werd steeds onrustiger en begon als een dolle foto’s te maken. Ik bleef maar doorklikken; maakte er wel vijfduizend. Eenmaal in Mongolië reden we in de woestijn rond met oude, Russische busjes. Toen we langs een veld met oude grafstenen kwamen, zag ik ineens voor me hoe die tombes van mijn familie en vrienden waren. Ze waren allemaal gestorven en ik kon alleen maar onbedaarlijk huilen. Niemand begreep het, ik ook niet, maar de paniek werd steeds erger. Een medereiziger bleek psychiatrisch verpleegkundige en zij zei dat ik waarschijnlijk een psychose had. Uiteindelijk stuurde een Russische dokter me naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Vastgebonden

Ik werd vastgebonden op een bed, kreeg een spuitje en heb daar twee dagen gelegen. Niemand sprak Engels, dus ze konden me ook niet vertellen waar ik was. Uiteindelijk was er een toerist die me uitleg gaf, waarna ik contact kon opnemen met de ANWB. Ik ben door twee broeders meegenomen in het vliegtuig terug naar Nederland. Toen ik eenmaal medicatie kreeg, was de psychose ook meteen weer verdwenen. Daarna is het nog drie keer gebeurd. Mijn geest gaat er dan vandoor met een verhaal. Er gebeurt iets en daar bedenken mijn hersenen van alles bij, waardoor mijn fantasie op hol slaat.”

15 kilo extra

„Ik kom veel aan van de medicijnen en ben er daarom een keer mee gestopt. Maar toen kreeg ik direct weer last van mijn slaapritme en belandde opnieuw in een psychose. Dit keer tijdens een reis van vijf maanden door Australië en Nieuw-Zeeland. Gelukkig herkende ik het dit keer snel: ik begon stemmen te horen van mensen die niet in de buurt waren. Steeds gebeurde het als ik op reis was. Toch ben ik niet van plan om daarmee te stoppen, want reizen is mijn grote passie. Ik moet alleen zorgen dat ik goed blijf slapen. Mijn psychoses volgden namelijk iedere keer op een periode van gebroken nachten. Het gaat inmiddels al twee jaar goed, doordat ik de pillen blijf nemen. Die 15 kilo extra accepteer ik op dit moment maar, al wil ik uiteindelijk de medicatie wel afbouwen.

Schaamte

De fantasieën die ik heb tijdens een psychose voelen heel realistisch: ik heb angst voor alles en iedereen, zie overal verbanden... Pas als ik er weer uit ben, begrijp ik dat die verbanden nergens op slaan. Ik heb me in het begin erg geschaamd voor de dingen die ik heb gezegd en gedaan. Ik ging discussies aan met mensen en ben best veel vrienden kwijtgeraakt. Zij konden niet omgaan met mijn psychoses.

Fijne vriendschap

Sommige vrienden vonden het eng en begrepen niet dat ik impulsen bleef opzoeken, bijvoorbeeld door op reis te gaan. Maar ik heb ook een hoop trips gemaakt die helemaal niet in een psychose zijn geëindigd. Met de vrienden die over zijn, heb ik een fijne vriendschap die alleen maar dieper is geworden. Met hen kan ik hier ook gewoon over praten, en dat is fijn, want ik weet nooit wanneer mijn geest weer op hol slaat.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.