Nieuws/Vrouw
1408353408
Vrouw

Shanti gelooft niet in monogamie: Maar ik doe het niet met jan en alleman

Shanti Silos

Shanti Silos

Taboes; dingen waarover we liever niet praten. In deze serie doen vrouwen hun masker af, doorbreken een taboe. In deze aflevering Shanti Silos (38). Zij gelooft niet in monogamie, en heeft het liefst open relaties: 'Dan hoef ik niks stiekem te doen'.

Shanti Silos

Shanti Silos

"Ik was altijd het braafste meisje van de klas. Dat mijn moeder zei dat ik als maagd het huwelijk in moest, nam ik héél letterlijk. Maar juist daarom kwam er een moment waarop ik los wilde gaan. Toch ben ik altijd voorzichtig geweest: ik doe het niet met jan en alleman. Ook niet wanneer ik een open relatie heb, en het dus 'mag'."

Die ene collega

"Voor mij betekent een open relatie dat ik me niet schuldig hoef te voelen, waardoor ik ook niks stiekem hoef te doen. Als ik die ene collega ontzettend leuk vind, en me tot hem aangetrokken voel, kan ik daar gewoon op in gaan, ook al heb ik een relatie. Ik hoef niet te liegen en kwets niemand."

"De beste relatie ooit had ik twee jaar geleden. Hij had eerder open relaties gehad en doordat we altijd eerlijk tegen elkaar konden zijn ontstonden er vrijwel nooit misverstanden. Maar toch moet je sterk in je schoenen staan, want je wilt elkaar niet kwetsen."

Jaloers

"Dat gebeurde wel bij een andere man die ik leuk vond. Ik werd steeds verliefder en op een gegeven moment merkte ik dat ik jaloers werd als hij contact met andere vrouwen had. De relatie is uitgegaan. Op zich niet heel raar dat als je verliefd bent je iemand voor jezelf wilt hebben, maar er waren teveel onduidelijkheden waardoor het misliep. Heel belangrijk dus om heldere regels te hebben."

"Ook wanneer het te ver gaat. Een open relatie betekent niet dat je elke week met een ander in bed kan liggen als je partner daar ongelukkig van wordt. Blijven praten is een must. Daarnaast zit er volgens mij zeker een grens aan de ‘openheid’ van de relatie zit. Als je elke week iemand anders wilt heb je denk ik een ander probleem."

Begripvol

"Een open relatie hebben wordt niet gezien als ‘normaal’, maar mensen in mijn omgeving reageren begripvol. Mijn vrienden oordelen gelukkig sowieso niet snel. Maar dat mijn ex-vriend destijds in het buitenland woonde scheelde veel. Dan begrijpen mensen toch sneller dat je ook met anderen intiem wilt zijn."

"Mijn ouders zijn gelovig en omdat het voor mij ook allemaal nog heel nieuw was heb ik ze nooit verteld over mijn open relatie. Nu zou ik daar niet meer zo’n punt van maken. Het is wat het is."

Taboedoorbrekend

"Taboedoorbrekend was het vooral toen ik voor mezelf besloot dat het anders mag en kan. Ik had mezelf intern geblokkeerd. Door eerst naar mezelf te kijken, en niet meer naar mijn omgeving, kon ik weer gelukkig zijn in een relatie."

"Toch is het nog niet makkelijk. Er zijn weinig mannen die in zijn voor een open relatie. Ze staan niet te springen om hun partner met anderen te delen. We zijn allemaal gewend aan huisje, boompje beestje."

"'Tot de dood ons scheidt' is voor ons zó vanzelfsprekend, dat het lastig is om een open relatie aan te kaarten. Ik ben nu alleen, maar hoop iemand te ontmoeten die er hetzelfde in staat als ik!"

Jouw taboe op VROUW.nl

Leef jij met een taboe en wil je dat samen met VROUW-journaliste Lisette doorbreken?

Dan kan dat hier!

Beeld: Maarten Huisman

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.