Vrouw/Praat Mee
1416763393
Praat Mee

Praat mee

Ben jij blij dat de wintertijd weer ingaat?

Vannacht is de klok een uur achteruitgezet en daarmee is de wintertijd ingegaan. Misschien wel voor de laatste keer, want het Europees Parlement stemde vorig jaar dat de zomer- en wintertijd afgeschaft moeten worden, al is dit nog niet definitief besloten. Vind jij het lekker om een uurtje langer te kunnen slapen, of ben je juist tegen de zomer- en wintertijd?

Een eeuw geleden was er nog sprake van één standaardtijd, namelijk de wintertijd. In 1977 zijn de zomer- en wintertijd pas ingegaan. De reden? Het besparen van energie. Door de klok in de zomer een uur vooruit te zetten, heb je meer profijt van het daglicht en is het ‘s avonds een uur langer licht.

Biologische klok

De meningen over de zomer- en wintertijd zijn verdeeld. Voor sommigen betekenen de verschillende tijden dat hun biologische klok helemaal op hol slaat. Voor anderen maakt het niet zoveel uit: zij vinden het wel prima dat ze vandaag een uurtje langer konden blijven liggen in bed en dat het wat eerder licht wordt. Daarbij komt wel kijken dat het ook wat eerder donker wordt.

In het Europees Parlement stemde de meerderheid voor om de EU-lidstaten zelf te laten bepalen of zij vanaf 2021 zomer- en wintertijd blijven hanteren.

Luke is van mening dat de wintertijd de standaardtijd moet worden omdat dat het voordeligst is voor de biologische klok.

Deze persoon vindt het wel fijn dat het straks wat eerder licht is.

Praat mee

Wat vind jij? Mag van jou de winter- en zomertijd afgeschaft worden? Of vind je het wel fijn dat het in de winter wat eerder licht wordt en in de zomer wat langer licht blijft? Praat mee op onze Facebook-Pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.