Nieuws/Vrouw
1419430263
Vrouw

Urbin (47) heeft een boemerangdochter: Staat ze ineens weer op de stoep

Eigen foto

Eigen foto

Deze week waren boemerangkinderen in het nieuws: jongeren die op zichzelf wonen, maar door geldgebrek of een verbroken relatie noodgedwongen weer thuis gaan wonen. Mimosa (20) is zo’n boemerangkind. Ze woont nu bij haar vader Urbin (47) en ze vertellen allebei hoe het is om weer thuis te wonen.

Eigen foto

Eigen foto

Mimosa: "Ik was vroeger behoorlijk rebels. Ik deed waar ik zin in had en negeerde de regels van mijn ouders volkomen. Ik maakte mijn eigen regels wel. Ging uit, dronk veel en kwam soms ’s nachts gewoon niet thuis, omdat ik geen zin had in gezeur. Op dat moment vond ik dat geweldig. Ik had het naar mijn zin en voelde dat ik leefde. Thuis waren ze minder enthousiast …"

Vader Urbin: "Mimosa was als een wild paard in galop: niet te stoppen! Het begon al op haar twaalfde. Haar moeder en ik gingen uit elkaar en dat was erg moeilijk voor haar. Op haar vijftiende was ze zelfs 15 dagen vermist. Heel eng, want ze was niet te vinden. Uiteindelijk hebben we haar uit een tent in Rotterdam gevist en besloten we dat het zo niet langer kon."

Uit huis geplaatst

Mimosa: "Op mijn zestiende zat ik bij een vriend thuis, toen er ineens vier politiemannen en twee medewerkers van Jeugdzorg voor de deur stonden. Of ik mijn spullen wilde pakken. Ik moest naar een gesloten inrichting. Mijn ouders hadden mij er wel voor gewaarschuwd, maar ik geloofde ze niet. Eenmaal achttien had mijn vader een huisje voor mij geregeld, waar ik 1,5 jaar gewoond heb. Daarna ben ik naar Delft verhuisd, samen met mijn vriend. Het was een studiootje waar we 500 euro per maand voor moesten betalen. Veel geld, zeker als je geen werk hebt. Na verloop van tijd lukte het ons niet langer het te betalen en ben ik teruggegaan naar mijn vader."

Vrijheid

Vader Urbin: "Ik merkte wel dat ze het gevoel had dat ze lucht kreeg toen ze op zichzelf ging wonen. Mijn haren werden ineens een stuk minder grijs, omdat ik wist waar ze zat. Toch bleef ik bezorgd. At ze wel goed? Zocht ze wel naar werk? Gedroeg ze zich wel? Negen maanden geleden liet ik haar weten dat ze bij mij mocht komen wonen, omdat het niet langer ging."

Mimosa: "Op mezelf wonen betekende vrijheid. Ik kon bij wijze van spreken iedere dag lasagne eten. Uitgaan tot diep in de nacht. In mijn nakie door de woonkamer lopen. Noem maar op. Weer thuis wonen betekende dan ook een hele verandering, waar ik eerst niet zoveel zin in had. Nu moest ik zeker weer gaan uitleggen waar ik iedere avond was en hoe laat ik thuis zou zijn."

Verandering

Vader Urbin: "In het begin was het wel wennen. Ik woonde al een tijdje alleen en dan komt ineens je 20-jarige dochter weer thuis. We hebben wel regels. Zo wil ik graag weten hoe laat ze thuiskomt of dat ze bij iemand blijft slapen. Het is een stuk minder explosief vergeleken met vroeger. We hebben een manier gevonden waarop het voor ons werkt."

Mimosa: "Gelukkig is er veel veranderd ten opzichte van vroeger. We botsen soms nog steeds, maar het gaat meestal goed. Ik werk veel en mijn vader ook, waardoor we niet constant op elkaars lip zitten en het een stuk gezelliger blijft. En door te werken kan ik sparen om een eigen plekje te zoeken met mijn vriend."

Leuke momenten

Vader Urbin: "Mimosa komt soms met vragen bij mij en dat vind ik ontzettend leuk. Dan praten we over vroeger, spreken we frustraties uit of is ze nieuwsgierig naar een ex-vriendin van mij. Daarnaast barbecueën we bij mooi weer soms in de tuin en gaan we traditiegetrouw naar mijn moeder toe."

Mimosa: "Iedere maandag met het gezin eten bij oma is altijd reuze gezellig. Mijn zusje, vader en ik schuiven dan bij oma aan en we komen nader tot elkaar. Want ondanks al onze heftige confrontaties en botsingen, blijft Urbin mijn vader."

Vader Urbin: "Ondanks alles wat er gebeurd is, blijft Mimosa mijn dochter. Ik zal mij altijd zorgen om haar blijven maken, dat doe je nou eenmaal als ouder. Dat hoort erbij, maar ze kan altijd op mij rekenen."

Eigen foto

Eigen foto

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.