Nieuws/Vrouw
142084046
Vrouw

Spiraaltje of aan de pil: Maak je keuze bewust

Laat je goed voorlichten, voordat je een anticonceptiemiddel gebruikt

Laat je goed voorlichten, voordat je een anticonceptiemiddel gebruikt

Lang werd verondersteld dat een hormoonspiraaltje relatief onschuldig is, omdat de hormonen plaatselijk worden afgegeven. Maar nu blijkt uit een studie aan de Erasmus MC dat deze aanname onjuist is, meldt De Telegraaf. Is onze anticonceptie-kennis nog wel up-to-date?

Laat je goed voorlichten, voordat je een anticonceptiemiddel gebruikt

Laat je goed voorlichten, voordat je een anticonceptiemiddel gebruikt

Huidige richtlijn herzien

Uit het onderzoek – gehouden onder 210 vrouwen – blijkt dat vrouwen met een hormoonspiraal een hogere hartslag en hogere cortisolwaarden (cortisol is het hormoon dat wordt aangemaakt door stress) hebben. Onderzoeker Jurate Aleknaviciute stelt in De Telegraaf dan ook dat de huidige richtlijn over het hormoonspiraaltje herzien moet worden.

Het is voor veel vrouwen herkenbaar: zodra je seksueel actief bent, begin je met anticonceptie. Er zijn dan een paar voor de hand liggende opties: je slikt ‘de pil’ of je laat een spiraaltje zetten. Onderzoeker Jurate Aleknaviciute: “We kunnen concluderen op basis van ons onderzoek dat het Mirena-spiraal niet alleen lokaal ‘werkt’, terwijl dit door producent Bayer in de bijsluiter wel zo wordt vermeld.”

Huisartsen: kijk vanuit een breder perspectief

Ze waarschuwt ervoor dat (huis)artsen dus alert moeten zijn, als ze een vrouwelijke patiënt krijgen met klachten waarvan ze voorheen dachten dat deze niet veroorzaakt kunnen worden door een Mirena-spiraal: “Nu we hebben ontdekt dat deze dus niet alleen lokaal hormonen afgeeft, zouden artsen vanuit een breder perspectief naar klachten moeten kijken.”

Daling van pilgebruik onder jonge meisjes

Bij Nederlandse vrouwen tussen de 18 -25 jaar wordt geschat dat meer dan 12 procent een Mirena-spiraaltje heeft.

Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit deed onderzoek naar anticonceptie bij meisjes in een jongere leeftijdscategorie, namelijk in de leeftijd van 12-25 jaar. Twee weken geleden publiceerde Rutgers dit onderzoek ‘Seks onder je 25e’, in samenwerking met Soa Aids Nederland.

Hieruit blijkt dat gebruik van andere anticonceptiemethoden dan de pil in opkomst is. De pil is nog steeds de meest gebruikte methode, maar het gebruik hiervan is sterk afgenomen, van 61% naar 50% onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap.

Toename gebruikers hormoonspiraal

Na de pil wordt vooral het spiraaltje veel gebruikt: 11 procent van de seksueel ervaren meisjes gebruikt deze methode, een verdubbeling ten opzichte van 2012.

De verschuiving van pil naar andere anticonceptiemethoden is positief te noemen, omdat meisjes zorgvuldiger lijken te kiezen voor een methode die bij ze past. In het onderzoek gaf tweederde van de meisjes aan bij het anticonceptieconsult óók informatie over tenminste een ander voorbehoedsmiddel te krijgen.

Trombose

Ondanks dat het goed is om te weten dat meisjes zich goed laten voorlichten, gebeuren er soms ook dingen die misschien anders hadden kunnen lopen. Zo bleek uit dit eerder gepubliceerde verhaal van moeder Anita, dat een relatief onschuldig anticonceptiemiddel als de pil gevaarlijk kan uitpakken.

Laura was pas zeventien jaar toen ze overleed aan de gevolgen van trombose. In haar geval was er sprake van een erfelijke aandoening, waardoor haar bloed niet stopt met stollen en dit vooral onder invloed van het vrouwelijk hormoon oestrogeen (wat ook in de pil zit) het geval is: heel erg veel pech dus. Maar het zet je toch aan het denken.

Welke keuze je ook maakt: laat je dus goed voorlichten en maak je keuze bewust!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.