Nieuws/Vrouw
142243934
Vrouw

Netty Kromowidjojo: Ranomi zag er erg goed en ontspannen uit

Nog maar drie dagen en dan starten de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Speciaal voor VROUW houdt Netty Kromowidjojo, moeder van Ranomi, een blog bij op VROUW.nl: hoe beleeft de moeder van een van Neerlands grootste goud-kanshebbers de Spelen? Met VROUW-journaliste Elske van der Velden in haar kielzog reist Netty naar Brazilië. Lees Netty's eerste blog nu op VROUW.nl!

De koffers zijn gepakt en de tickets zijn geprint: vandaag stap ik samen met mijn man Rudi en zoon Chjanoy in het vliegtuig naar Rio. Na Peking en Londen, is dit alweer de derde keer dat wij Ranomi gaan aanmoedigen op de Spelen.

Uitzwaaien

Het is de tweede keer sinds korte tijd dat wij op Schiphol zijn. Afgelopen zaterdagavond hebben wij hier in een hotel Ranomi en de rest van de Nederlandse zwemploeg uitgezwaaid. Zij kwamen direct uit een trainingsstage in Olbia (Italië), dus het was heel fijn om Ranomi nog even te spreken voordat ze aan haar grote missie begint. Ze zag er erg goed en ontspannen uit.

Het is ook altijd leuk om de andere ouders weer te ontmoeten. Sommige ouders kennen we al meer dan twaalf jaar. Joeri Verlinden zwom bijvoorbeeld al samen met Ranomi de Europese Jeugd Kampioenschappen (2005) in Boedapest. Na het gezamenlijke moment zijn wij nog mee geweest naar Ranomi’s hotelkamer en hebben haar geholpen met het inpakken en overpakken van de koffers.

Campagne

Vandaag stappen wij dus zelf op het vliegtuig, maar dan zonder Oranje-toeters en bellen. Deze Spelen zijn voor mij extra bijzonder. Ik ben namelijk samen met Ranomi het gezicht van de Bedankt, mam-campagne van Procter & Gamble. Ranomi heeft door de jaren heen wel vaker samenwerkingen gedaan, maar voor mij is het helemaal nieuw. Heel bijzonder om dit samen met mijn dochter te doen!

Wat mij aansprak is dat P&G trotse sponsor is van moeders. Natuurlijk niet alleen van moeders van Olympische atleten, zoals ik, maar van álle moeders. Een mooie boodschap en ik hoop dat ik de komende weken ook wat ervaringen kan delen van de andere sportmoeders in Rio.

Meteen aan de bak

Het zal trouwens wel even duren voordat wij Ranomi weer spreken. Ranomi mag als een van de eerste Nederlanders aan de slag en zwemt haar eerste wedstrijd zaterdag al. Dat is de eerste Olympische wedstrijddag en Ranomi’s team is het eerste Nederlandse team dat deze Spelen in actie komt. Ze begint met de Estafette (4x 100 vrij). Een bijzondere wedstrijd, want hier won ze acht jaar geleden haar eerste Olympische goud!

Wat veel mensen niet weten, is dat de (zwem)atleten tijdens hun wedstrijdprogramma het Olympisch Dorp niet mogen verlaten. Ze mogen alleen als groep naar het zwembad en als ze zelf klaar zijn met hun wedstrijden, dan gaan ze mee om de andere zwemmers aan te moedigen. Ze mogen ook niet naar familie of vrienden, dus het contact met Ranomi gaat daarom vooral via de WhatsApp en is vaak wat intensiever rondom wedstrijddagen.

Locatie

Ranomi wil namelijk altijd weten waar wij zitten, dus ik stuur Ranomi vlak voor de wedstrijd een berichtje met onze locatie op de tribune. Zo weet ze waar ze ons kan zien en - hopelijk - in welke richting ze kan juichen als ze tevreden is over haar race.

Mijn volgende blog komt uit Rio. Ik ben er nog niet eerder geweest, dus ik zal in mijn post mijn eerste indrukken met jullie delen!

Vragen aan Netty

Heb jij een vraag voor Netty, en wil je graag dat VROUW-journaliste Elske van der Velden die volgende week persoonlijk stelt aan Netty in Rio de Janeiro?

Laat 'm dan hier achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.