Nieuws/Vrouw
1429848668
Vrouw

Dezelfde ziekte als Kate Middleton: Ellen was 9 maanden misselijk

Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH

Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH

Kate Middleton (35), hertogin van Cambridge, verwacht haar derde kindje. Maar ook boven deze zwangerschap hangt een donkere wolk. Want opnieuw kampt ze met zwangerschapsmisselijkheid, een aandoening die Hyperemesis Gravidarum heet. Ook Ellen van der Linde-Bot (27) heeft HG. "Soms gaf ik wel twintig keer per dag over."

Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH

Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH

In eerste instantie was het voor Ellen niet duidelijk dat er meer aan de hand was dan ochtendmisselijkheid. "Ik was voor het eerst zwanger en dacht dat dit er gewoon bij hoorde."

Kwartje

Het kwartje viel toen de misselijkheid aanhield. "Toen ik in de ochtend, overdag en zelfs ‘s nachts moest overgeven, besefte ik dat dit niet zomaar ochtendmisselijkheid was."

Ellen hoopte dat haar gynaecoloog een oplossing had. "Hij legde uit dat ik niet tegen de hoeveelheid zwangerschapshormonen kan, en dat ik daarom zo misselijk was. Ik kreeg de diagnose Hyperemesis Gravidarum."

Flinke buikgriep

"De gynaecoloog voorspelde dat ik hoogstwaarschijnlijk alle negen maanden misselijk zou zijn." En zo geschiedde... De aandoening maakte de zwangerschap, zowel mentaal als fysiek, een ware uitputtingsslag. Op de heftigste dagen gaf Ellen soms wel twintig keer per dag over.

"Bij ieder luchtje dat ik rook, moest ik overgeven. Het was alsof ik negen maanden een flinke buikgriep had." Al waren de eerste dertien weken het heftigst. Als ik mijn ogen opende moest ik direct overgeven. Ik belandde geregeld in het ziekenhuis, en kreeg veel zetpillen voorgeschreven."

Aan het infuus

"Die hielpen wel, maar op een gegeven moment kon ik er niet meer tegen vechten en moest ik aan het infuus. Ik was compleet uitgedroogd en 12 kilo afgevallen."

Werken was onmogelijk, waardoor de aanstaande moeder de hele zwangerschap in de ziektewet zat. Ondanks de overduidelijke klachten merkte Ellen dat er veel onbegrip heerste.

Nogmaals zwanger

"Veel mensen dachten dat ik mij aanstelde, er is ook weinig bekend over HG. Ik hoorde dingen als 'Ik was ook misselijk tijdens mijn zwangerschap'. Maar HG is écht iets anders dan ochtendmisselijkheid!"

Toch weerhield deze vervelende ervaring Ellen er niet van om nogmaals zwanger te willen worden. Nu is ze voor de tweede keer in verwachting van een meisje.

"We zijn heel dankbaar, maar dit is wel echt de laatste keer. We hadden graag een groot gezin gewild, maar dat zit er niet in. Het is té zwaar om te vaak te moeten doorstaan."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal? En wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.