Vrouw/Columns & Opinie
1432490269
Columns & Opinie

‘Stop met dat geklaag! Leren omgaan met vuurwerk is juist goed voor kinderen’

Jongen steekt vuurwerk af

Jongen steekt vuurwerk af

Het is weer de tijd van oliebollen en vuurwerk. Columnist Patrick van Rhijn ergert zich aan al die klagers die om een paar trektouwtjes meteen aan de klaaglijn hangen.

Jongen steekt vuurwerk af

Jongen steekt vuurwerk af

In de paar dagen dat de vuurwerkklaaglijn open is, regende het al meteen honderden klachten van mensen die hun ongenoegen wilden uiten over de trektouwtjes, sterretjes en klappertjes van buurkinderen. Dat geloof je toch niet?

Vuurwerkmisbruik

Wat zijn dat voor zieligerds? Zijn al die mensen zelf niet klein geweest? Hebben die geen leven of greintje flexibiliteit in hun geest? Natuurlijk heb je vuurwerk en vuurwerk. Laat daarover geen misverstand bestaan.

Ik propageer vuurwerkmisbruik niet. Strijkerbommen in tennisballen gemaakt van het kruit van 100 of meer verboden strijkers die hele straten van hun glazen ruiten ontdoen, die gaan natuurlijk echt te ver. En degene die gepakt wordt voor zoiets mag van mij flink bestraft worden. Net als types die rotjes gooien naar dieren of naar mensen die bang zijn. Dat kan ook echt niet.

Kanonslagje

Maar het is goed voor kinderen en jongeren om zelfvertrouwen op te bouwen door verantwoord met vuurwerk om te mogen gaan. Kinderen kijken het hele jaar uit naar het moment dat ze al dan niet aan de hand van vader of moeder naar de winkel mogen om vuurwerk uit te zoeken.

En om er dan met maatjes op uit te trekken. Rotjes afsteken. Grenzen verkennen, stappen maken in zelfstandigheid. En met gierende hartkleppen wegrennen als er een kanonslagje wordt gegooid.

Sterretje

Ik zie al die mensen zitten in hun miezerige interieurtjes, verbijtend wachtend en jagend. Hoor ik daar een klapje? Zie ik daar een lichtflits of een sterretje?! Ruik ik daar wat kruit?! Bellen! Bellen! Klagen!

Gedeelde verwondering

Er waait een anti-vuurwerkwind door het land. Steeds meer mensen roepen dat er een vuurwerkverbod moet komen en ik deel die mening niet. Verantwoord vuurwerk afsteken moet blijven kunnen. Het zorgt voor mooie momenten samen.

Ouder, kind of vrienden die samen die momenten delen. De spanning, de gedeelde verwondering bij een mooie fontein of pot, geweldig toch? Die spanning en blijdschap wordt nooit hetzelfde als bij het kijken naar een of ander vuurwerkspektakel afgestoken door professionals.

Feest voor iedereen

Natuurlijk hoor ik nu in mijn achterhoofd de klagers alweer roepen. Over afgerukte vingers en weg geknalde ogen en oren. ‘Verbieden!’ grommen ze. ‘Alles dat gevaar is verbieden.’ En ook ik wens niemand letsel toe, maar we kunnen toch niet alles en iedereen betuttelen?!

No way. Common sence en de gebruiksaanwijzing lezen en volgen. Dan moet ook dit eindejaar weer een feest worden voor iedereen. De zure klagers incluis. Dat is eigenlijk wat ik iedereen voor het komende jaar toewens: een beetje meer flexibiliteit van geest.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.