Nieuws/Vrouw
143251986
Vrouw

Turks-Nederlandse Sara*: Arm van Erdogan langer dan je denkt

Dilek is bang voor de macht van Erdogan

Dilek is bang voor de macht van Erdogan

De angst zit er bij veel Turkse Nederlanders goed in. Ze zijn niet voor Erdogan en daarom afwezig bij demonstraties. De Turks-Nederlandse Sara* (39) vindt die angst terecht. "Daarom geef ik dit interview ook niet onder mijn eigen naam. Ik wil niet dat mijn familie in Turkije gevaar loopt. Kennissen van ons hebben huisbezoek gehad op basis van uitspraken die ze deden tegen Erdogan."

Dilek is bang voor de macht van Erdogan

Dilek is bang voor de macht van Erdogan

Ze is bang voor wraak, zegt ze. "De arm van Erdogan is langer dan je denkt". Daarom is ze voorzichtig met wat ze zegt. "Soms zelfs binnen familie en vriendengroepen. Soms clasht het en is zwijgen beter. Het is een te beladen onderwerp."

Campagne voeren

Toch wilde ze graag dit interview doen om haar verbazing uit te spreken: "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Hoe een bewindsman dit heeft kunnen laten escaleren. Als een regering zegt dat je niet welkom bent, dan ben je niet welkom. Dan hoor je je daaraan te houden. Nederland zou dit andersom nooit doen; campagne voeren, stemmen winnen in een ander land. Dat zou Erdogan zelf ook nooit toelaten."

Ze weet niet of ze gaat stemmen op 16 april, waarvoor Erdogan campagne voert: "Ik denk niet dat het veel zin heeft, de uitslag staat al zo goed als vast. Ik denk niet dat mijn stem iets toevoegt. Hij heeft dat referendum eigenlijk al gewonnen."

Problemen geven

Ondanks het feit dat Sara* in Nederland is geboren en getogen doen de ontwikkelingen in Turkije haar pijn: "Ik heb familie daar en zou graag zien dat het een soort Nederland wordt. Het doet pijn om te zien dat het land alleen maar achteruit gaat. Ik zou in het huidige klimaat daar niet meer kunnen wonen. Ik ben te zelfstandig. Als werkende vrouw zou ik daar niet kunnen overleven. Dat zou allemaal problemen geven."

"Ik sta achter de gedachten van vrouwen als Fidan Ekiz (die na haar column in het AD werd bedreigd door Turkse Nederlanders in Rotterdam, red.), maar ik vind het lastig om mij in het openbaar uit te spreken gezien mijn familie. Als ik het land niet meer in mag, of problemen krijg... Wie gaat me dan helpen? Rutte ook niet. Dan sta ik er gevoelsmatig alleen voor."

Grote denkfout

Voor de Turkse Nederlanders die hier voor Erdogan de straat opgaan heeft ze geen goed woord over: "Je hebt hier alles wat je wil: een huis, een baan, sociale voorzieningen, noem maar op. Als het je niet bevalt dan ga je toch lekker weg?"

De grote denkfout van Erdogan vindt Sara* dat hij denkt dat alle Turken in het buitenland achter hem staan: "Hij moest eens weten! Dat is namelijk zeker niet zo. We zijn fifty fifty verdeeld. Net als de Turken in Turkije. Alleen hoor je zijn tegenstanders nooit, die zijn te bang. Die mensen worden opgespoord en monddicht gemaakt."

Wat doe je als Erdogan het referendum wint en nog meer macht krijgt?

"Ik weet het niet, maar het zou kunnen dat ik dan mijn Turkse paspoort inlever. Dan heb ik daar niks meer te zoeken. Dan leef ik hier verder in vrijheid. Ik ben sinds de staatsgreep ook niet meer op vakantie geweest naar Turkije. Het is mij daar een beetje te link geworden."

*Sara is niet haar echte naam

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.