Nieuws/Vrouw
1432760853
Vrouw

Een duurzame garderobe in 7 stappen

Hailey Noa

Hailey Noa

Is de inhoud van jouw kledingkast wel duurzaam? Fashionblogger Hailey Noa helpt je daar graag een handje bij. En zo heel lastig blijkt dat niet te zijn. Gewoon even iets langer nadenken en bewuster kiezen voordat je iets koopt.

Hailey Noa

Hailey Noa

Stap 1

Bedenk hoe jij je kleding shopt

Check voor jezelf hoe je met kleding omgaat en hoe je winkelt. Geef je de voorkeur aan goedkope kleding van lagere kwaliteit en koop je dus vaker kleding? Of koop je juist duurdere kleding die langer meegaat? Heb je een favoriet merk en let je niet op de herkomst van deze kleding?

Doe je vaak impulsaankopen? Is er een rode draad te herkennen in jouw shoppatronen, de valkuilen en de gevolgen? Zet nu op een rij wat je ervan weerhoudt om voor duurzame kleding te kiezen.

Stap 2

Mest je kledingkast uit

Maak een middag of avond vrij om je kledingkast(en) helemaal leeg te halen. Verdeel de kleding daarna in stapels: vaak gedragen en minder vaak gedragen kleding.

De laatste stapel neem je onder de loep. Kan er iets weg? Een oud kledingstuk? Een miskoop? Kun je hierin een patroon ontdekken, bijvoorbeeld waarom je bepaalde kleding niet meer draagt?

Doel: het ontdekken welke soort kleding je beter niet meer kunt kopen. Breng vervolgens de kleding die je niet meer draagt naar de kringloopwinkel, een kledingcontainer of verkoop het op Marktplaats.

Stap 3

Ontdek jouw persoonlijke stijl

Nu is je favoriete kledingstapel aan de beurt. Wat valt daarbij op? Welke kleuren, stijlen en materialen hebben jouw voorkeur? Door deze selectie herken je de kleding waarin jij je goed voelt. Dat is jouw stijl, hou daaraan vast en geeft een omschrijving van deze look.

Stap 4

Bepaal je eigen regels

Bepaal voor jezelf wat voor jouw ‘eerlijke’ kleding is. Hoe ver ga je daarin? Stel voor jezelf richtlijnen op en ga daarna winkelen. Kies je bijvoorbeeld voor helemaal geen leer, bont en dierlijke producten? Ga je voor tweedehands outfits of mag je ook in gewone winkels kopen?

Maak ook voor jezelf duidelijk wat je belangrijk vindt bij kleding, zoals comfort, kwaliteit, stijl, prijs, materiaal, trend, kleur of print.

Stap 5

Maak een verlanglijst

Voordat je gaat shoppen zet je al je wensen op papier. Koop de kleding niet direct, maar wacht nog een paar weken. Als je in de tussentijd vergeten bent welke kleding je had genoteerd, had je het toch niet echt nodig.

Check of het matcht met je persoonlijke stijl, zodat je zeker weet dat het niet snel weer achter in de kast verdwijnt. Vraag jezelf ook af waaróm je het kledingstuk wilt hebben en of je eventueel ook zonder zou kunnen.

Stap 6

Koop eerlijk en bewust

Erop uit! Neem je verlanglijst mee en kies alleen uit die lijst wat je wilt hebben. Als je geen nieuw kledingstuk kunt vinden dat aan al je eisen voldoet, ga dan naar een tweedehands- of vintagewinkel. Wie weet is er ook een ander duurzaam alternatief voor wat je zocht.

Als dit niet lukt, kun je altijd nog terecht bij een ‘gewoon’ merk dat misschien niet helemaal fair fashion is. Maar als het van hoge kwaliteit is, kun je er lang mee doen en is het uiteindelijk toch nog duurzaam.

Stap 7

Geniet van je duurzame garderobe

Langzaam maar zeker wordt je kast zo gevuld met duurzame kleding. Je zult merken dat je steeds minder ‘miskopen’ hebt of ze zelfs kunt voorkómen. Ook kun je extra geld sparen doordat je precies weet welke kleding je echt nodig hebt.

In VROUW Magazine lees je meer over Hailey Noa en geeft ze nog meer tips voor een duurzame garderobe.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.