Vrouw/Praat Mee
1433954182
Praat Mee

Praat mee

’Vrouwenquotum garantie voor ongelukken’

Het wordt een historisch moment genoemd; gisteren schaarde een meerderheid van de Tweede Kamerleden zich achter een bindend vrouwenquotum. Dat is honderd jaar nadat het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd.

Meer vrouwen in de top te krijgen, ging tot dusver ’te langzaam’, aldus D66 en CDA. Het kabinet steunde daarom het voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER) om de Nederlandse raden van commissarissen voor minimaal 30 procent uit vrouwelijke bestuurders te laten bestaan. Deze aanpak heeft zich in Duitsland al ’met succes’ bewezen.

Diversiteit

Minister Ingrid van Engelshoven liet via Twitter weten erg verheugd te zijn: „We schrijven geschiedenis. We doorbreken het old boy netwerk en zetten een grote stap naar gelijkheid en diversiteit in de top van het bedrijfsleven.”

Dieptesport

Niet iedereen is het daarmee eens. Marianne Zwagerman via Twitter: „Het is een garantie voor ongelukken als je alleen een vrouwenquotum aan de top wilt. Zonder breedtesport geen topsport. Als je laat gebeuren dat maar zo weinig vrouwen in dit land hun uren willen maken, kweek je niet genoeg talent voor de top.”

Ondermijning

Kim Boon via hetzelfde medium: „Vanaf nu is het voor elke vrouw altijd de vraag of ze is aangenomen om haar kwaliteiten of om haar geslacht. Vreselijke ondermijning voor vrouwen die écht iets kunnen. Bedankt..”

Geschiktheid

Wat vind jij van het vrouwenquotum? Denk je dat het goed is? En dat het aannemen van topvrouwen doorsijpelt naar het vaker in dienst nemen van vrouwen op andere afdelingen? Of vind je het geforceerd en denk je dat er nu minder naar geschiktheid gekeken gaat worden en meer naar geslacht? Praat mee op Facebook!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.