Nieuws/Vrouw
1441787722
Vrouw

Wel/geen mobiel, wel/geen abonnement... Wat heeft jouw jonge kind?

Een Britse moeder haalde zich onlangs boze reacties op de hals, toen zij in The Sun vertelde dat haar dochter (4) al een mobieltje heeft, zodat ze kan snapchatten en spelletjes spelen. Michou van der Meulen (38) gaf haar dochter Jacky (7) een half jaar geleden een van haar oude telefoons, wat ook niet bij iedere ouder in goede aarde viel. "Vloggen wil ik haar niet ontnemen."

Michou: "Jacky kreeg fotografielessen op school. Ze mocht daarvoor een fototoestel of telefoon gebruiken. Ik had nog oude iPhones in een la liggen en gaf haar er daarvan eentje. Al snel had Jacky natuurlijk door dat ze die ook thuis kon gebruiken; zonder abonnement kun je natuurlijk wel op het WiFi. Zo kwam het dat ze er niet alleen op school mee bezig was, maar ook lekker thuis op de bank of op haar kamer.

Verontruste reactie

Niet veel later ging ze een keer bij een vriendinnetje spelen. Ze had, zonder dat ik het wist, 'haar' telefoon meegenomen. De moeder van dat bewuste vriendinnetje sprak mij er op aan. Het was duidelijk dat zij het niet vond kunnen, zo'n jong meisje met een telefoon. Ik schoot meteen in de verdediging.

Ze had toch geen abonnement? Ze kon er dus niet mee bellen, het ging alleen maar om een beetje foto's maken, vloggen en wat spelletjes doen. Wat is dan het verschil met een iPad? Toch zette haar verontruste reactie mij aan het denken.

Ook vloggen

Ik vind dat een kind vooral lekker buiten moet spelen. Maar feit is wel dat telefoons niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, ook niet voor kinderen. Het hoort bij deze tijd. Ze zien andere (jonge) kinderen vloggen en willen dat ook.

En ze willen net als iedereen snapchatten. Ik zie daar het probleem niet van in, maar als ze buiten speelt en haar telefoon mee heeft, zal ze niet onbezorgd kunnen ravotten. Je moet toch opletten dat ie niet stuk valt, als je net even een radslag doet of koppeltje duikelt op het klimrek.

Doelwit

Daarnaast wordt je kind met zo'n dure gadget een makkelijk doelwit. Het is Jacky al een keer gebeurd dat twee jongens haar telefoon wilden afpakken. Dus laat haar maar eerst wat ouder en weerbaarder worden.

Hoewel het natuurlijk heel fijn is als je weet waar je kind uithangt, leer je ze door een telefoon niet echt zelf de verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van tijd. Als een kind alleen maar komt omdat jij belt, wordt het heel makkelijk. 'Laat ze de klok maar zelf in de gaten houden', denk ik dan.

Geen weg terug

Als Jacky met vriendinnen whatsappt, doet ze dat nu nog met mijn telefoon, die heeft immers wel een abonnement. Dat vind ik wel onhandig, want als ze er dan niet is, krijg ik al die berichtjes. Over een paar maanden wordt ze 8. Mijn moeder stelde voor om haar een telefoon mét abonnement te geven. Daar ben ik toch voor gaan liggen; overgaan op een abonnement betekent ook dat er geen weg terug meer is. En 8 jaar vind ik toch nog te jong.

Maar ik weet niet hoe lang we dit nog volhouden. Want ik wil evenmin dat ze steeds mijn telefoon gebruikt om te kletsen met vriendinnen. En de druk zal ook wel toenemen als andere leeftijdsgenootjes wél een telefoon krijgen en ze op YouTube meer naar jonge vlogsters zal kijken. Vooralsnog doet ze het dus, met mate, met een oud toestel van mij, zonder abonnement. En als het weer het ook maar even toelaat, stuur ik haar naar buiten. Zonder mobiel."

Praat mee

Heeft jouw jonge kind al een eigen mobiel? Een oud exemplaar zonder abonnement? Of helemaal een eigen telefoon dus met abonnement en eigen nummer? Zo ja, wat was jouw beweegreden en heb je reacties gekregen van jouw omgeving? Of vind je dat een kind tot een bepaalde leeftijd absoluut nog geen eigen telefoon hoort te bezitten? Praat mee!

De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiel krijgen, daalt jaarlijks en is nu 11,7 jaar. Uit onderzoek van KPN blijkt dat inmiddels 5% van de 4-jarigen een eigen telefoon heeft. Ouders vinden het belangrijk om hun kinderen te kunnen bereiken, voor 67% is dat de voornaamste reden. Voor 34% is het bieden van vrijheid een belangrijk motief, 20% vindt het fijn dat het kind op deze manier leert omgaan met technologie.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.