Vrouw/Columns & Opinie
1443657912
Columns & Opinie

’Ik mis de kapper en schoonheidsspecialist, hoe ga ik zelf te werk?’

Met Kerstmis en oud en nieuw waren we al op onszelf aangewezen voor wat betreft ons uiterlijk. Dat was best even wennen en in sommige gevallen ook een tegenvaller, want niet iedereen is even handig met föhn, kwast en andere zaken. Toch zijn er wel een paar handige tools en weetjes om zowel haar als huid in shape te houden totdat we weer in professionele handen vallen. En daar wil lezeres Liselotte alles van weten. „Ik mis de kapper en schoonheidsspecialist. Hoe ga ik zelf te werk?”

„Om te beginnen is het sowieso handig om wat beauty- en kapperservaring op te doen voor het geval je er een keer alleen voor staat, op reis bent of er even geen beautyprof in de buurt is. Dat begint uiteraard met het in model brengen van het haar. Voor steil haar geldt: pak de steiltang en haal die rustig van boven naar beneden door het haar alsof je in slow motion aan het kammen bent.

Gebruik daarbij vooraf een beschermende ’heat protector’, zodat het haar niet uitdroogt of aanvoelt als stro. Dit verzorgt namelijk tijdens het stylen al. Na het steil maken van het haar maak je het geheel af door een lichte olie te gebruiken die het haar tegelijkertijd pluisvrij maar ook glad en steil maakt. Even wat druppels op de handen doen en dan door het haar wrijven. Dat ruikt lekker en geeft instant glans!”

Haar kneden

„Voor de krullenvariant van het haar is het van belang om na het haren wassen de haren in te sprayen met een stylingproduct voor krullend haar, waardoor het niet meer statisch is. Een olie kan ook als het haar droog is: kneed met de hand de krullen, terwijl je ondertussen het haar droog föhnt, al dan niet in combinatie met het diffuser opzetstuk. Als de krullen eenmaal weer in shape zijn, style je ze af met een krullenspray of een haarspray/olie om het geheel in toom te houden en niet te laten pluizen.

Wie even helemaal niks met het haar kan, is misschien beter af met een hippe, gekleurde haarband die het haar in model houdt, maar ook qua kleur is afgestemd bij de outfit. Slapen op een zijden kussensloop is ook verstandig, op die manier blijft het haar glad en gaat het niet klitten. Daarnaast is het ook goed voor het gezicht; op die manier word je ’rimpelloos’ wakker en komen er geen vouwen in je gezicht die weg moeten trekken.

Doe-het-zelf kleurtje

Voor wat betreft de kleur van het haar: nu je het niet bij je eigen kapper kunt laten kleuren, is het verstandig om met een spoeling te werken om een eventuele uitgroei te verdoezelen. Ook kunnen speciale ’poedersetjes’ helpen het haar tijdelijk bij te kleuren, of heb je baat bij droogshampoo met een kleurtje.

Zelf aan de slag gaan met verven is vaak niet zo’n goed plan, de kapper heeft dan straks veel werk om de boel weer op de juiste kleur te krijgen, vooral als je normaal gesproken geverfd wordt op de balayage-manier met meerdere tinten in het haar die natuurlijk in elkaar overlopen.”

Sponsjes

Voor het reinigen van de huid gebruik je wegwerptissues of ga je met cleansers aan de slag met een wattenschijfje. Nog beter, ook voor het milieu, zijn de wipe off facepads of een siliconen reinigingspad (Clay and Glow). Daarnaast kun je ook aan de gang met de kleine pyramidevormige sponsjes (bijvoorbeeld van Queen Tarzi of van John Beerens) die je ook gebruikt voor je foundation en dagelijks uitwast.

Er is zelfs een superhandig apparaatje, ’Squeeze’ van StylPro, waarin je binnen een paar seconden de sponsjes reinigt. Ook heel handig zijn de beauty sponge en cleansing soap om de kwastenset te reinigen die je gebruikt bij het aanbrengen van make-up.”

Opplakwimpers

„Nu we even verstoken zijn van de schoonheidsspecialist, moeten we ook de ogen (wimpers) en wenkbrauwen zelf in shape zien te krijgen. Als de wimpervulling uitvalt, kun je dit nog even verdoezelen door een stevige eyeliner boven het ooglid te trekken, dat zorgt immers voor een ’volle’, donkere blik.

Wie zelf niet handig is met opplakwimpers kan overstappen op de magnetische variant, want die hecht direct bij het aanbrengen - knoeien met wimperlijm is dus verleden tijd. Zelf heb ik deze eyelashes helemaal ontdekt, want ze zijn ook handig als je eens een avondje iets meer wimpers wilt hebben en ze zijn makkelijk weer te verwijderen.

Een andere optie om de wimpers voller te laten lijken is het opvullen met witte wimpervulling, die je na een laagje mascara aanbrengt, daarna weer mascara erover en voilà, de wimper is flink opgevuld en zelfs verlengd. Voor de wenkbrauwen geldt ook: probeer deze zoveel mogelijk in shape te houden. Volg de lijn die er nu is en haal kleine haartjes er in een ruk uit met de pincet.

Thuis kleuren is vrij makkelijk en kost maar een paar minuten tijd. Neem gerust een wat donkerder kleur, want de verf valt doorgaans wat lichter uit. Is het resultaat nog niet naar wens? Dan is een wenkbrauw filler een oplossing, die maakt de wenkbrauwen iets voller en houdt ze vaak ook in model. Als extraatje kun je voor dat laatste ook nog een wenkbrauwgel gebruiken die de wenkbrauwen een hele dag op z’n plaats houdt, zelfs tijdens een flinke winterse storm!”

Verwarmd oogmasker

„Helaas zijn er nu dus geen behandelingen bij de schoonheidsspecialist en moet ik mijn populaire bindweefselmassage met de bekende’kneedtechniek’missen. Ook dit probeer ik zo goed mogelijk op te vangen door tussentijds met een ijskoude Guasha rozenkwarts steen en de stenen jaderoller volgens goed Chinees gebruik mijn gezicht van boven naar beneden te masseren om de bloedcirculatie op gang te houden.

Daarnaast zou dit de aanmaak van collageen bevorderen, net als de bindweefselmassage. En sinds kort heb ik nog een extra tool ontdekt: de metalen oogroller (Maria Malki) om eventuele wallen en gezwollen ogen te verkoelen en weg te werken. Een andere ontdekking van datzelfde merk is de Silky heated eyemask, een verwarmd oogmasker dat ik als vaste avondroutine gebruik voor het slapengaan. Met de geur van lavendel en de warmte van het oogmasker val je echt zo in slaap!”

Oproep

Heb je ook een prangende modevraag waarop je dolgraag een antwoord zou willen weten? Bijvoorbeeld hoe je voor bepaalde kleuren kiest, waar je met maat 42 schoen als vrouw terecht kunt of welke materialen superstretch zijn… Stuur dan een mail naar k.querfurth@telegraaf.nl en wie weet komt jouw vraag aan bod in de volgende Kim’s Kwestie.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.