Nieuws/Vrouw
1449815600
Vrouw

Sabine: 'Als je niet uitkijkt, jekkeren ze zomaar troep in je wangen!'

Voor haar rubriek Gretig Leven ging Sabine een nachtje naar Monaco. Maar niet voor de zon, want dat is heel slecht voor je huid. En die moest nu juist verbeterd worden.

Global Aging management lees ik op de uitnodiging. Een bijeenkomst van de klimaattop ter behoud van de aarde? Nee, hoor. Dit is de aankondiging van het grootste internationale anti-verouderingscongres ter wereld.

Schokkend

Jaarlijks komt iedereen die ook maar iets te maken heeft met esthetische chirurgie en aanverwante mooimakerij bij elkaar in het Grimaldi Forum te Monaco. De inspectie van de gezondheidszorg verbiedt farmaceuten om artsen te fêteren, dus richten deze hun pijlen op het journaille.

Ik ben uitgenodigd door Allergan, de producent van onder andere de echte botox en Juvéderm, een rimpelvuller. Wat ik van hen hoorde is dat 95 procent van de fillers die op de Europese markt verkocht wordt niet klinisch getest is. In tegenstelling tot de USA hoeft dat in Europa namelijk niet. En dat vind ik eigenlijk nogal schokkend.

Slechte troep

Dus als een arts voor het snelle geld gaat, jekkert die zomaar slechte troep in je wangen als je niet uitkijkt. Des te meer reden om naar een goed aangeschreven kliniek te gaan en niet met een grouponnetje je snuitje te laten gladstrijken.

Heel grappig om te zien, was dat de trends in anti-aging per land verschillen. De Russische bezoekers - maar ook artsen - zagen eruit als opblaaspoppen. De Aziatische vrouwen leken wel Perzische prinsessen met hun veranderde ogen, opgevulde kinnen, bollere voorhoofden en opgepompte lippen. En in Oost-Europa is de laserbehandeling erg in schwung. De glimmende, bleekroze koppies blikkerden me tegemoet.

Strakgetrokken mannen en vrouwen

In Nederland en Duitsland doen de skinboosters en huidverbeteringen hun intrede. Ik sprak een aantal artsen, onder wie Joost Kroon, Farid Kazem en Patricia Ogilvie, en allemaal bevestigden zij dat het niet meer ging om het vullen van die ene rimpel. De nuchtere Nederlandse vrouwen gaan veel eerder voor een totale huidverbetering, die veel minder als ‘cosmetisch geholpen’ oogt.

Hoe dan ook: het was een wonderlijke ervaring om me twee dagen te vergapen aan al die strakgetrokken mannen en vrouwen. Het had helaas vaker iets zieligs dan dat het mooi was. En het liet mij vooral achter met de vraag of het over een paar jaar juist heel erg belachelijk is als je met rimpels doorloopt.

Op je twintigste aan de botox

Negen van de tien kinderen hebben een beugel, want scheve tanden kunnen ook echt niet meer. Moet mijn dochter van vijftien op haar twintigste aan de botox om haar te behoeden voor rimpels? Ik hoop het toch niet.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.