Nieuws/Vrouw
1452556569
Vrouw

'Het beeld op de catwalk is nog altijd te eenzijdig'

Zondag plaatste de NOS een item over mode-ontwerpers en waarom die zo graag met dunne modellen samenwerken. Boven het stuk prijkte de foto van model Floor Akkermans (41), maar de foto dekt volgens haar geenszins de lading van het artikel. "Ik ben juist een voorbeeld van een model met gezonde maten!"

"Gisterenochtend kreeg ik veel verbaasde berichtjes binnen van vrienden en collega’s. Ze hadden het bericht gelezen en vonden het vreemd dat mijn foto erboven was gezet.

Maat 34

Iedereen die mij kent, weet namelijk dat ik maat 36/38 heb en al helemaal niet de 'heilige' 90 centimeter heupomtrek heb, zoals in het artikel wordt genoemd. Je ziet toch dat ik geen maat 34 heb?! Ik ben dus juist een voorbeeld van een model met gezondere maten!

Dat mijn foto dan boven zo’n stuk wordt gezet, vind ik heel jammer. Dit was juist een kans om jonge meisjes te laten zien dat je met maat 36/38 ook couture shows kan lopen. Ik heb daarom meteen een berichtje gestuurd naar de NOS, waarin ik uitlegde waarom ik de fotokeuze zo misplaatst vond.

Plussize

De reactie van de NOS was dat Addy van den Krommenacker in het stuk aan het woord komt en dat ze daar een model in een van zijn ontwerpen bij hebben gezocht. Ik loop al twintig jaar shows voor verschillende ontwerpers en inderdaad; mét die maat 36/38.

De mode-industrie is op dit moment ontzettend aan het veranderen, zeker in Nederland. Er komen steeds meer plussize-modellen bij en écht dunne modellen zie je hier bijna niet meer op de catwalk. Toch ben ik het ermee eens dat het beeld op de catwalk nog altijd te eenzijdig is. Zeker in het buitenland, zie je nog veel hele dunne, jonge meisjes.

Afgekocht

Er wordt dan tegenwoordig wel op BMI getest - een model met een BMI onder de 18 mag geen shows lopen - maar in Milaan en Parijs worden doktoren gewoon afgekocht om de uitslagen van zo’n test te vervalsen. Als je het in het buitenland of in de high fashion wilt maken, dan zit je helaas nog steeds vast aan dat kleine maatje.

Wie daaraan schuldig is en waar de oplossing ligt... Niemand lijkt het echt te weten, want er worden zelfs Kamervragen over gesteld. De ontwerpers wijzen naar de modellenbureaus. Ze zeggen dat zij geen modellen met grotere maten hebben, en dat de ontwerpers ze dus ook niet kunnen boeken.

Vraag en aanbod

Maar de modellenbureaus wijzen net zo hard terug, want volgens hen ligt het probleem juist bij de ontwerpers. De sample sizes - de stukken die de catwalk op mogen - die zij maken en waar de modellen dus in moeten passen, zijn bijna allemaal maat 34. Het is dus vooral een kwestie van vraag en aanbod.

Gezonde vrouwen heb je in mijn ogen in alle soorten en maten. Een vrouw met maat 44 kan net zo gezond zijn als een vrouw met maat 34. Daarom lijkt het mij het beste om het per geval te bekijken.

Ik vind dat modellenbureaus modellen moeten aannemen op basis van hun looks, ongeacht hun kledingmaat. En als ontwerpers dan eens iets soepeler zijn met hun sample sizes, dan komen we al een heel eind."

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen?

Vertel het ons dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.