Vrouw/Praat Mee
1454306603
Praat Mee

Kunst van het opvoeden: strak regime of juist lekker vrij?

Niet tijdens het eten van tafel gaan, maximaal een uurtje per dag op je iPad, geen tv kijken op de slaapkamer en vieze kleding graag in de wasmand (en niet ernaast). Herkenbaar? Het ene kind heeft meer regels nodig dan het andere kind. Niet voor de Engelse familie Rawsley, zij voeden hun kleintjes op zonder opvoedregels...

De zeven kinderen van vader en moeder Rawsley mogen zelf bepalen wanneer ze gaan slapen en wat ze eten. Het echtpaar leerde hun kinderen lezen en schrijven, want naar school gaan ze niet. Eén regel is heilig: ze mogen elkaar geen pijn doen en niet liegen. Volgens de familie krijgen ze veel complimenten over de goede manieren van hun kroost.

Vanzelfsprekend

Bij mij thuis waren er niet veel regels. Althans: misschien waren er veel regels, maar die beschouwde ik als vanzelfsprekend. Zoals het op tijd laten weten als ik bij een vriendinnetje ging eten. Mijn vriendinnen moesten vaak op een bepaalde tijd thuis zijn als we naar feestjes gingen. Maar mijn ouders lieten mij hierin redelijk vrij. Als ik maar liet weten wanneer ik naar huis zou gaan en als ik maar samen met iemand zou fietsen.

Ik doe het morgen wel

De regels met betrekking tot het opruimen van mijn spullen kwamen bij mij niet zo vanzelfsprekend binnen. Vaak zei ik: "Ik doe het morgen wel". Dit hoor ik mezelf nu nog regelmatig zeggen als ik eigenlijk naar de sportschool zou moeten.

Bom ontploft

Zo was er de regel dat ik elke week mijn kamer op moest ruimen. Mijn moeder als ze binnenliep dan ook regelmatig 'Is hier een bom ontploft?’. En dan lag het niet eens op m’n bed, maar had ik van de berg kleding keurig in een hoekje een torenhoge ‘stoel’ gecreëerd. Elke week zelf m'n slaapkamer opruimen? No way. Dat was - zacht uitgedrukt - niet mijn sterkste punt. Wanneer ik niet had opgeruimd en mijn moeder weer 'inspectie' hield op mijn kamer (steevast als er er visite kwam), protesteerde ik altijd dat we tenslotte toch niet met ze allen op MIJN slaapkamer gingen zitten?

Praat mee

Het voorbeeld van de familie Rawsley is natuurlijk heel extreem; bij jou thuis zijn er waarschijnlijk wél afspraken. Heb jij een gouden opvoedregel die nageleefd moet worden? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.