Nieuws/Vrouw
1456379791
Vrouw

Nathalies beste vriendin werd non: Ik moest wennen aan haar nieuwe look

Nathalie en Dieke

Nathalie en Dieke

Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen luidt het gezegde. Maar hoe zit dat als je beste vriendin zich bekeert? We vroegen het aan Nathalie Wernsen (50) en Dieke de Vries (49) die non werd.

Nathalie en Dieke

Nathalie en Dieke

Nathalie Wernsen (50) en Dieke de Vries (49) zijn al ruim dertig jaar vriendinnen. Nathalie is getrouwd, heeft twee kinderen (22 en 18) en werkt als coördinator facilitaire projecten. Dieke leeft celibatair en werkt als Tibetaans vertaler. Sinds 2010 gaat ze door het leven als boeddhistische non.

Blowen

Nathalie: "Dieke en ik kennen elkaar al meer dan dertig jaar. In die tijd hebben we elkaar door en door leren kennen. Onze vriendschap zal nooit overgaan. Dieke is even grappig, leuk en gezellig als vroeger. Dat ze nu boeddhist is, heeft daar niets aan veranderd."

Dieke: "Rond ons achttiende hielden Nathalie en ik wel van een biertje. Af en toe blowen, dansen, met jongens flirten… Als je ons toen had verteld dat ik later een boeddhistische non zou worden, hadden we denk ik onder de tafel gelegen van het lachen."

Verloofd

Nathalie: "Het boeddhisme is niets voor mij. Ik vind ’t hartstikke fijn voor Dieke dat ze er gelukkiger van is geworden, maar ik heb het niet zo op religies. Waar dat vandaan komt, weet ik niet. Misschien is het mijn aversie tegen autoriteit, haha!"

Dieke: "Voordat ik boeddhist werd, was ik verloofd. Er was zelfs al een trouwdatum en Nathalie zou mijn bruidsmeisje zijn. Dat heb ik allemaal afgeblazen, omdat ik me realiseerde dat ik niets liever wilde dan non worden. Nathalie wist van mijn twijfels, maar toch heb ik haar flink laten schrikken."

Amerika

Nathalie: "Vooral aan haar nieuwe look moest ik even wennen. Maar ik vind het ook wel iets stoers hebben. Van de sandalen ben ik nog steeds geen fan, haha! Maar ach, als het haar gelukkig maakt, wat doet mijn mening er dan toe?"

Dieke: "In december vertrek ik naar een klooster in Amerika om met andere boeddhistische kloosterlingen te leven. Ik vind het heel jammer dat ik Nathalie dan moet missen. Maar ik heb het al nagevraagd en ze mag gewoon op bezoek komen."

Belangrijke waarden

Nathalie: "Ik heb ontzettend veel respect voor haar ontwikkeling. Al vind ik het soms ook moeilijk, omdat het ver afstaat van wat ik doe. Ik ben gewoon aan het werk, heb een leuk huisje, mijn kinderen worden groter... Niet heel spectaculair allemaal."

Dieke: "Ach, Nathalie is zonder dat ze het zelf weet eigenlijk ook een boeddhist. De manier waarop zij naar mensen kijkt en haar openheid zijn belangrijke waarden binnen het boeddhisme. Ik heb er jaren over gedaan om zo te worden, maar Nathalie is gewoon zo geboren."

Schoonmoeder

Nathalie: "Dieke heeft me geleerd niet alleen naar iemands acties te kijken. Toen mijn schoonmoeder nog leefde, had ik af en toe onenigheid met haar. Dieke drukte me toen op het hart dat het geen vervelend mens was, maar dat ze gewoon niets anders kende. Daar grijp ik nog vaak naar terug."

Dieke: "Mij heeft ze nooit anders behandeld sinds mijn bekering. Anderen zouden het misschien gek vinden om met mij over straat te gaan, maar bij Nathalie is daar nooit sprake van geweest. Ik weet nog goed dat we op een terrasje zaten en zij andere vriendinnen zag zitten. Trots liep ze op hen af: 'Kijk, dit is Dieke, míjn non!'"

Lees de andere reportage in VROUW magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Jij op VROUW.nl

Heb jij een mooi verhaal dat je graag met ons zou willen delen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.