Nieuws/Vrouw
1456776072
Vrouw

Als kinderen vinden dat Zwarte Piet moet veranderen, gaan we er dan wel in mee?

De Zwarte Piet-discussie werd de afgelopen jaren zomer én winter gevoerd, maar met de eerste donkere herfstdagen in aantocht en een standpunt van de Kinderombudsman kunnen we er niet omheen: het welles-nietes rondom het aanpassen van het uiterlijk van het hulpje van de Sint zal opnieuw oplaaien. Dit keer zijn er nieuwe feiten: niet alleen is Zwarte Piet volgens de Kinderombudsman in zijn huidige vorm in strijd met het VN-kinderrechtenverdrag, ook kinderen zélf vinden het de hoogste tijd dat de trouwe knecht een make-over krijgt.

Piet kan namelijk bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Zijn uiterlijk moet daarom zodanig worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten bij het Sinterklaasfeest meer kunnen ervaren. Dat zegt de Kinderombudsman – een onafhankelijke instantie die zich inzet voor de rechten van het kind en wordt vertegenwoordigd door Margrite Kalverboer – naar aanleiding van diverse klachten van burgers en gesprekken met kinderen.

'Ze gooiden pepernoten naar me'

De Kinderombudsman heeft in september gesprekken gevoerd met blanke en gekleurde kinderen over de kwestie Zwarte Piet. Volgens de ombudsman kunnen de verhalen van deze kinderen 'als indicatief beschouwd worden': ze geven een indruk van wat Nederlandse kinderen hiervan vinden. Het gaat om kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar.

Een aantal van de kinderen vertelde gedurende het hele jaar op verschillende momenten discriminatie te ervaren vanwege hun huidskleur, staat te lezen in een rapport op de site van de Kinderombudsman. De kinderen worden uitgescholden en vertellen dat dit rond Sinterklaastijd erger wordt. Zo vertelde een jongen van 13 dat er met pepernoten naar hem gegooid werd en dat hij zwarte aap en Zwarte Piet is genoemd.

Een ander kind vertelde dat een moeder op straat naar haar wees en tegen haar (blanke) kind zei: "Kijk, Zwarte Piet." Weer een ander tijdens het gesprek met de Kinderombudsman: "Ik werd een beetje depressief en durfde niet meer naar school."

Kinderen hebben last van onze discussie

De kinderen wijzen erop dat ouders en volwassen een grote rol hebben in hoe de discussie gevoerd wordt. De kinderen gaven aan last te hebben van de discussie zoals die door ouders gevoerd wordt – op sociale media, schoolpleinen en bij demonstraties liepen de emoties regelmatig hoog op.

Interessant is dat alle ondervraagde kinderen – zowel de kinderen en jongeren die gediscrimineerd worden als degenen die niet gediscrimineerd worden – vinden dat we het Sinterklaasfeest moeten blijven vieren. Maar hoe Zwarte Piet er nu uitziet en zich gedraagt, vinden ze echt niet leuk. Alle jongeren met wie is gesproken, vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast moet worden. "Het feest moet voor iedereen leuk zijn en het is belachelijk om er ruzie over te maken."

Weg met die oorringen en dat kroeshaar

De kinderen gaven aan dat school en ouders samen moeten afspreken hoe het uiterlijk van Zwarte Piet zou moeten veranderen. Suggesties waren zwarte vegen of Pieten in verschillende kleuren. De gouden oorringen, het kroeshaar en de rode lippen zien de kinderen het liefst verdwijnen. De Kinderombudsman ziet voor scholen en ouders een taak weggelegd om samen het uiterlijk van Zwarte Piet opnieuw vorm te geven.

Hoe sta jij in de Zwarte Pietendiscussie?

Kinderen die hun mening geven over het populaire en inmiddels omstreden kinderfeest: het is een interessante wending aan een discussie die tot nu toe door volwassenen gedomineerd werd. Als kinderen vinden dat Zwarte Piet moet veranderen, gaan we er dan wel in mee? Of blijven we vasthouden aan 'ons' feest in de traditionele vorm? Wij zijn heel benieuwd of dit jouw kijk op de zaak-Zwarte Piet verandert of vond je altijd al dat het uiterlijk van Zwarte Piet aanpassingen nodig had? Op de Facebookpagina van VROUW kun je met ons meepraten.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.