Nieuws/Vrouw
1457065052
Vrouw

Ina heeft al ruim 10 jaar tinnitus: Eng dat het nooit meer stil wordt

Ina Poppen-Ensing (58)

Ina Poppen-Ensing (58)

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland ervaren dagelijks een ruis, brom of piep in hun oor. Ina Poppen-Ensing (58) kan erover meepraten. Sinds 2007 hoort zij - op een 'ruisende zee' na - vrijwel niets meer met haar linkeroor. In het kader van de Week van het oorsuizen, deelt zij haar verhaal: “Ik weet soms niet meer waar ik het zoeken moet.”

Ina Poppen-Ensing (58)

Ina Poppen-Ensing (58)

“Ik weet nog precies wanneer de ruis in mijn oor begon. Het was een stressvolle periode; mijn man was aan het revalideren van een auto-ongeluk en we zouden gaan verhuizen om dichterbij mijn nieuwe baan te kunnen wonen. Mijn werk gaf me vier weken vrij om de verhuizing te regelen. De eerste vrije dag was op 26 april 2007, tevens de dag waarop mijn ruis begon. Vanaf die dag is 'ie nooit meer weggegaan.

Zelfmoord

De angst greep me naar de keel toen de KNO-arts mij na onderzoek met de ziekte van Ménière diagnosticeerde. Ménière houdt in dat je naast blijvende oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies ook duizelig bent met flauwvallen tot gevolg.

Vooral de blijvende ruis, dat het nooit meer stil zou worden in mijn hoofd, vond ik beangstigend. Ik kende via via iemand die ook tinnitus had; hij heeft uit wanhoop zelfmoord gepleegd. Die radeloosheid kon ik mij op dat moment zo goed voorstellen.

Uitgeput

Thuis kan ik gelukkig goed over mijn oorsuizen en bijkomende angsten praten, daarom heb ik professionele hulp tot nu toe altijd afgeslagen. Maar feit is wel dat mijn leven de afgelopen jaren flink is veranderd. Vroeger had ik thuis altijd de radio aan, nu is mijn huis de enige plek waar het altijd stil is.

Zodra ik de deur uitga, krijg ik meteen te maken met geluid: de radio in de supermarkt, de Top 40 in een kledingwinkel of de achtergrondmuziek op een verjaardag. Op verjaardagen zit ik overigens het liefste ergens in een hoekje en focus ik mij op een gesprek tegelijk. Een groepsgesprek geeft te veel prikkels, waardoor ik snel uitgeput raak.

Achtergrondmuziek

Ook televisiekijken is lastig geworden. Zodra er achtergrondgeluiden bij komen, kan ik bijna niets verstaan. Een aantal jaar geleden heb ik televisieomroepen daarom gemaild en gebeld met de vraag waarom zij geluid onder interviews monteren.

Natuurlijk kan ik ondertiteling aanzetten, maar dat loopt vaak achter en zonder achtergrondmuziek kan ik de gesprekken wél goed volgen. Veel omroepen gaven geen reactie. De omroepen die wel reageerden, zeiden dat dat er nou eenmaal bij hoort. Balen, want zo is iets simpels als televisiekijken voor mij ineens een hele opgave.

Tegengeluid

Ik werk nu ‘achter de schermen’ bij burgerzaken op een gemeentehuis. Voorheen deed ik baliewerkzaamheden, maar dat gaat nu niet meer omdat daar veel te veel geluid bij komt kijken. Zo namen veel bezoekers hun kinderen mee, die dan gingen spelen in de speelhoek. Leuk voor de kinderen, maar de akoestiek in de grote open hal werd op sommige momenten onverdraaglijk voor mij.

Soms vind ik het een enge gedachte dat het nooit meer stil wordt. Inmiddels heb ik een ruismaskeerder, die ziet eruit als een gehoorapparaat. Hij produceert een tegengeluid in het oor waar de ruis zit. Ik draag de ruismaskeerder elke dag. Ik zou niet weten wat ik zonder moet. Het maakt het dagelijkse leven voor mij een stuk dragelijker.”

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje

Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.