Nieuws/Vrouw
1460273143
Vrouw

Oorlog was een waan uit het verleden van onze ouders

'Ik ben voor twee dingen bang", zegt het beste vriendinnetje van mijn dochter. "Voor het vliegen en voor een aanslag." Ze gaat naar Turkije op vakantie en loopt al weken met haar ziel onder haar arm. Ik probeer van alles: "Joh, er is net een aanslag geweest, het zal zo'n vaart niet lopen. Vliegen is helemaal niet eng. Je zit heel ver van waar er altijd aanslagen zijn."

Ze gaat steeds krommer zitten en kijkt me met wanhopige reeënogen aan. Ze logeert bij ons en heeft buikpijn. Tegen beter weten in haal ik nog meer argumenten van stal. Uiteindelijk zeg ik de waarheid: "Ik zou zelf ook doodsbang zijn, nu. Maar ik denk echt dat je weer heelhuids terugkomt."

Verrader

Ze is nog geen drie dagen weg of Turkije staat in brand. Een coup. Militairen. Zuiveringen. Mijn dochter blijft maar vragen of haar vriendin wel weer terugkomt naar Nederland. Terwijl we zelf 'veilig' op een Waddeneiland zitten, zie ik filmpjes van soldaten die in Turkije meededen aan de coup. Een jonge Turk van 18 die gemept wordt aan alle kanten omdat hij een verrader zou zijn. Met z'n armen in de lucht, het opgevend, grote ogen, een echt hele jonge knul.

Even ben ik terug in de tijd toen ik zelf achttien was. Mijn klasgenoten moesten vanwege de dienstplicht voor de keuring verschijnen. Het was een idioot iets in de jaren negentig. Dienstplicht? Alsof het ooit oorlog zou worden. Al mijn vrienden wilden zich laten afkeuren op S5, zoals dat heette. Psychisch instabiel. Er waren er die pindakaas tussen hun bilspleet smeerden en dat opaten. Gegarandeerd afgekeurd. Oorlog was een waan uit het verleden van onze (groot)ouders.

Dienstplicht

En nu sijpelt er oorlogsretoriek in onze samenleving. Sybrand Buma heeft het over de herinvoering van de dienstplicht. We kunnen Nederland niet verdedigen als het zou moeten. Alsof we ooit wel ons land konden verdedigen als het nodig was. Terwijl ik naar de Turkse jongens kijk, wiens ouders nu het rechtsoordeel afwachten, denk ik aan mijn eigen 18-jarige en zijn vrienden. Pokémon aan het vangen. Godzijdank is het voorstel van Buma gesneuveld.

Overigens, de BFF van m'n dochter is weer veilig thuis.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.