Vrouw/Praat Mee
1464669286
Praat Mee

Moet jouw kind mee naar de moskee?

Een groot aantal Nederlandse scholen (uitgaande van cijfers van Christelijke scholenkoepel Verus zeker 3000) organiseert klassikale bezoeken aan moskeeën, meldt De Telegraaf. En hoewel ouders dat soms helemaal niet willen, schijnt het nog best moeilijk te zijn om een kind niet te laten meegaan met zo'n uitje.

Onderzoeker Henk Rijkers bracht het moskeebezoek door Nederlandse scholen in kaart voor Cultuur onder vuur, een campagne van Stichting Civitas Christiana. De scholen organiseren de bezoeken in het kader van kerndoel 38: 'De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit'.

Vader

Daar hoort dus ook de Islam bij, vinden veel Nederlandse scholen. Eerder kwam het CBS in de Religieuze Kaart van Nederland tot de schatting dat 4,9% van de volwassen Nederlanders zichzelf als moslim beschouwt. Inclusief de jongeren tot en met 18 jaar zal het aantal moslims rond de 1 miljoen (5,9% van de bevolking) liggen. Helemaal niet zo raar dus, dat er les wordt gegeven in het geloof vindt een groep Nederlanders waaronder Duncan Stutterheim (47), ondernemer en zelf vader van drie dochters.

Islam

Maar een ander deel van de Nederlandse bevolking heeft een nare bijsmaak bij schoolbezoek aan een moskee. Zo zou het leren over geestelijke stromingen hoofdzakelijk neerkomen op leren over de islam, aldus Rijkers, die meent dat uit reacties blijkt 'dat kerkbezoek er nogal eens bij inschiet'. En enkele twitteraars maken zich druk over de moskeebezoeken door scholen, omdat ze helemaal niet willen dat hun kind een moskee bezoekt.

Daarbij komt dat een moskee-uitje verplicht is als dat deel uitmaakt van het reguliere lesprogramma. Wie zijn/haar kind wil thuishouden, moet vroegtijdig bezwaar maken zodat het een vervangende opdracht kan maken. Maar 'absentie' moet volgens sommigen in dit geval makkelijker gemaakt worden.

Praat mee

Wat vind jij: is een moskeebezoek in onze huidige multiculturele samenleving onontbeerlijk? Wil jij dat jouw kind leert over de islam? Of zie jij liever niet dat jouw kind een moskee bezoekt? En waarom dan niet? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.