Nieuws/Vrouw
1466586177
Vrouw

Weduwe Sandra (46) ging weer daten: 'Mijn lichaam stond uit'

Sandra

Sandra

Drie jaar na de dood van haar man Giorgio begon Sandra van Kolfschoten (46) weer met daten. Ze was niet op zoek naar liefde, maar verlangde wel weer naar seks en aanraking. Haar lijf had jarenlang uitgestaan en ging in één keer weer aan.

Sandra

Sandra

“Giorgio overleed in de zomer van 2012. Het was de eerste dag van de zomervakantie. Met mijn dochter Alex, toen vijf, had ik een nachtje bij mijn vader gelogeerd. Toen we thuiskwamen, lag Giorgio dood in bad. Hartstilstand."

Als vanouds

"Na zijn overlijden heb ik een jaar niet gewerkt. Ik kon niet anders: de wereld stond stil en dat voelde voor mij oké. Mensen vinden al snel dat je weer verder moet, maar het is prima om even te vertragen. Na dat jaar lukte het om mijn werk als organisatieadviseur weer voorzichtig op te pakken. Ik werd meer mezelf. Sloot geen compromissen meer.

Dat was niet altijd leuk voor mijn omgeving. Ik herinner me een verjaardag waarbij ik met hapjes rondliep. De bel ging, er werd een stoel bijgezet, iemand zei: ‘Het is weer als vanouds.’ En ik dacht: het is helemaal niet als vanouds. Alles vloog me aan en uit het niets zei ik: ‘Jullie moeten weg."

Nauwelijks aanraking

"In het begin stond mijn lichaam ook ‘uit’. Ik had overal pijn: door de stress waren mijn spieren verkrampt. Elke week ging ik naar een fysiotherapeut die me masseerde, maar verder was er nauwelijks aanraking. Ja, van vrienden en vriendinnen die me vasthielden. En natuurlijk knuffelde ik met mijn dochter, maar niet om daar zelf troost uit te halen.

Mensen willen graag dat het weer goedkomt. ‘Je bent jong, je vindt wel weer een ander,’ hoorde ik vaak. Maar ik voelde dat ik eerst zelf alles weer op de rit moest hebben voordat ik ruimte had voor iemand. Sommige mensen hebben na de dood van hun partner wel snel een ander. Daar vindt de buitenwereld vaak óók weer wat van, trouwens. Er is geen handleiding voor, het is bij iedereen anders."

Verlangens

"Dat bleek wel uit gesprekken met andere vrouwen bij stichting De Jonge Weduwe, waarbij ik me na de dood van Giorgio had aangesloten. We besloten een themacongres te organiseren over ‘huidhonger’: verlangen naar aanraking en seks wanneer je in de rouw bent. Veel vrouwen bleken ermee te worstelen.

De een voelde simpelweg niets meer, de ander had geen ruimte voor seks, een derde bekende dat ze wel weer eens zou willen zoenen. Een vrouw vertelde dat ze aan het daten was en voegde er verontschuldigend aan toe: ‘Maar ja, hij was al ruim anderhalf jaar ziek, hè."

Door: Irma Ooijevaar

Lees het hele verhaal van Sandra in het nieuwe VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.