Vrouw/Culinair
1471560526
Culinair

Hoe stel je een kaper buiten werking met een breinaald?

Willem is een held. Hij kan koken en fotograferen, is er een kraantje kapot in een toilet, dan zorgt Willem dat ie het weer doet en loopt het autoportier uit de rails dan zet hij het er met vereende krachten weer in terug. Althans, hij doet een poging terwijl ieder ander (ik) een beetje moedeloos toekijkt. Hoe komen we thuis? Met Willem in het gezelschap kom je altijd thuis.

Ik ben niet goed in vliegen. Ik blaas op als een watermeloen, mijn enkels verstijven en mijn haar schiet uit de krul. En dan word ik er ook nog een beetje morbide van. Op de dag voor vertrek, roep ik het kroost bij elkaar om even mijn eigen uitvaart door te spreken, mocht ik neerstorten, het vliegtuig gekaapt worden of in de Bermudadriehoek verdwijnen.

'Jaha mam, we weten het nu wel: Broken Bicycles van Tom Waits bij binnenkomst in de aula, Stairway to Heaven, de lange versie, als de kist zakt. Zodat we nooit meer zonder te janken naar de Top 2000 kunnen luisteren.' Zelfs mijn meegesmokkelde breiwerk (met bamboenaalden kom je door de douane) maakt het er niet minder stressvol op.

Beats a day at the office

Met twee persreizen in twee weken achter mijn kiezen, heb ik het zwaar te verduren gehad. Iedereen die geen vliegangst heeft en die ook na 15 uur in de lucht fris en fruitig uit de Boeing tuimelt, denkt nu waarschijnlijk: waar zeurt het mens over. Het zal je baan maar zijn. Beats a day at the office any time. En dat is ook zo. Maar toch…

Een vleugje zomeroever

Afgelopen week zat ik in Spanje. Met een clubje culiverslaggevers op een haciënda in Spanje een beetje interessant te doen met een fles wijn: ‘ja ik proef duidelijk een verse schoenverzoling. Met een ondertoon van het gebochelde lappertje. En een vleugje zomeroever met hier en daar een klavertje. Volgende glas…’ Ik deed maar wat. Ik heb er geen greintje verstand van. Ik vind wijn lekker of niet.

Willem weet het

U begrijpt: Willem, redacteur en fotograaf bij Foodie Magazine, weet wel waar hij het over heeft. ‘Dit is echt hele goede wijn’, zegt hij als er een nieuwe fles Marqués de la Concordia open wordt getrokken. Ik geloof hem op zijn woord. ‘Hele goede wijn,’, schrijf ik braaf op mijn notitieblok. Bij de lunch wordt er gazpacho geserveerd. ‘Waarom is deze zoveel lekkerder dan de mijne’, verzucht ik. ‘Hij is helemaal niet moeilijk te maken hoor’, verzekert Willem me. ‘Ik geef je het recept wel.’ Ik vertrouw er blind op dat ook zijn gazpacho overheerlijk is.

Mik op de hals

‘Zeg’, vraag ik hem als we in het busje terug naar het vliegveld zitten, ‘stel dat we gekaapt worden, los jij het dan op? ‘Dan sis ik: Marjolein, hier met je breinaalden en stel ik de kaper buiten werking’, belooft hij. ‘Hoe dan’, wil ik weten. ‘Jas je de naald door zijn oog of via de neusgaten in zijn hersenen’. ‘Ik denk dat ik het beste op de hals kan mikken’, antwoordt hij serieus. ‘Heb ik in een film gezien.’

Ik ga toch een stuk gerustgestelder het vliegtuig in. Ook omdat Willem me heeft beloofd dat mocht ik in mijn eentje uit het ding vallen, hij het mijn kinderen nog een keer op het hart zal drukken: ‘Broken Bicycles’ bij binnenkomst, Stairway to heaven’ na afloop. Als Willem het zegt, komt het goed.

Gazpacho van Willem

Ook te vinden op www.foodiesmagazine.nl.

Ingrediënten

 • 5 sneetjes witbrood
 • 1 kg rijpe tomaten
 • 2 paprika’s (rood en groen)
 • 2 teentjes knoflook
 • ½ groentebouillonblokje
 • 6 el olijfolie
 • 3 el rodewijnazijn
 • zout en peper
 • ½ komkommer
 • 1 kleine ui
 • suiker
 • citroensap

Bereidingswijze

Verwijder de korsten van 3 sneetjes brood en week ze ca. 10 minuten in water. Snijd de tomaten kruislings in. Breng ruim water aan de kook, haal het van het vuur en leg de tomaten er 2-3 minuten in.

Halveer ondertussen de rode paprika en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika en snijd hem in kleine blokjes. Leg 1 el apart voor de garnering. Haal de tomaten uit het water, laat ze schrikken onder koud water en verwijder de schil. Snijd de tomaten, op 1 na, in kleine blokjes.

Pel en snipper de knoflook. Knijp het geweekte brood uit. Pureer het brood met de knoflook, de paprikablokjes en de tomatenblokjes met de staafmixer. Los het bouillonblokje in 3 el heet water op. Roer het met 4 el olie en de azijn door de tomatensoep. Breng op smaak met zout en peper. Zet de soep afgedekt minstens 6 uur koud weg.

Snijd de rest van het brood in blokjes. Rooster het brood in 2 el olie goudbruin. Maak de komkommer en de groene paprika schoon. Halveer de komkommer, verwijder eventueel de zaadlijsten. Snijd de komkommer, de paprika en de overgebleven tomaat in kleine blokjes. Pel en snipper de ui.

Breng de soep op smaak met zout, peper, suiker en citroensap. Serveer de soep met de fijngesneden groenten, de ui en de croutons.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.