Vrouw/Praat Mee
1473408587
Praat Mee

Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter... Volg jij je kind nog een beetje?

Twee jongens met telefoon

Twee jongens met telefoon

"Mam, ik heb al vet veel likes!" of "Wacht! Ik wil hier even een Snapchat van maken". Je kent het vast wel: je zit met het gezin aan tafel en er kan geen fatsoenlijk gesprek worden gevoerd of zelfs maar een vraag worden gesteld zonder onderbroken te worden door een telefoon. Wat doet je kind nou eigenlijk op die telefoon?

Twee jongens met telefoon

Twee jongens met telefoon

Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter... Platformen die ervoor zorgen dat je je kind eigenlijk even 'kwijt' bent. Veel mensen willen - al dan niet in grote lijnen - weten wat hun kind online doet, want zo onschuldig is het internet niet alijd. Maar hoe zorg je ervoor dat je weet wat je kind online doet?

Vervelen

Een tijd zonder social media? Zelf deed ik vroeger bordspelletjes, speelde ik buiten met vriendinnetjes en klom ik in bomen. Had ik niks te doen? Dan vermaakte ik mezelf met poppen en/of Playmobil.

Een telefoon had ik niet en al helemaal geen iPad. Ik zocht elke keer wel weer wat anders om mee te spelen, en vervelen? Dat deed ik bijna nooit. De televisie was er wel, maar daar mocht ik maar een halfuur naar kijken.

Vierkante ogen

Ik geloofde er namelijk heilig in dat ik anders vierkante ogen zou krijgen. Als ik nu om mij heen kijk en langs de speeltuin fiets waar ik vroeger speelde, is die vrijwel leeg met af en toe een paar kinderen op een glijbaan. En dat allemaal door social media.

Een telefoon of iPad heeft iedereen wel in deze tijd, soms zelfs kinderen jonger dan 10. De normaalste zaak van de wereld lijkt het wel. Maar wat doet je kind dan allemaal daarop en hoe kom je daarachter?

Status

De apps downloaden en je kind als 'vriend' toevoegen of op de volgbutton drukken? Dan kun je zien wat je kind allemaal online plaatst en er tenminste aan de keukentafel over meepraten. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als je kind niet wil dat jij zijn/haar berichten ziet?

Want 'Ik heb een status en als jij een bericht van mij liket gaat dat snel naar beneden.' Want wie wil nou dat zijn ouder een lief berichtje onder je foto zet en je vrienden dat kunnen zien? Je kind heeft wel een status...

No-go

In het tv-programma Omdat ik het zeg hebben de kinderen een duidelijke mening. Ouders die je volgen op sociale media? Dat is een absolute no-go volgens deze kinderen. En wil je trouwens wel alles weten van je kind(eren)? Maakt dat wel gelukkiger? Al is het uiteraard wel belangrijk om je kind(eren) de gevaren van het internet duidelijk te maken. De hele uitzending is vanavond om 19.20 uur te zien op NPO 2.

Praat mee

Volg jij je kind op social media? En zo niet, weet je wel wat hij/zij online uitspookt? Benadruk jij de gevaren van het internet? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.