Nieuws/Vrouw
1473920230
Vrouw

Flikken-actrice: De pech met Ruuds gezondheid gaf mij ook positieve slinger

Oda Spelbos

Oda Spelbos

We kunnen haar kennen als Flikken Maastricht-personage Marion Dreesen. Maar Oda Spelbos (54) is nu óók te zien in Kom hier dat ik u kus, de toneelbewerking van de tweede roman van Griet op de Beeck. Een gesprek met de actrice, die eigenlijk helemaal niet graag interviews geeft.

Oda Spelbos

Oda Spelbos

We weten maar weinig over jouw privéleven... Een bewuste keuze?

"Ja. Ik vind het gek om over mijn persoonlijke leven te praten, en mijn man vindt dat ook niet per se leuk. Interviews geven, vind ik daarom altijd lastig; het is net alsof je jezelf in de uitverkoop gooit als je veel over je privéleven praat. Mensen denken vaak dat je een heel bijzonder leven leidt als je op televisie komt, maar bij mij is het echt niet anders dan bij anderen. Ik sta soms ook rood en moet ook gewoon naar de dokter."

Je bent al heel lang met dezelfde man, toch?

"Klopt, ik ben vanaf mijn achtentwintigste samen met Ruud. Het klinkt als een cliché, maar toen ik hem ontmoette, voelde dat als thuiskomen. Het is niet zonder slag en stoot gegaan, hoor, ik ben nogal een onrustig iemand.

Maar nu we zo lang bij elkaar zijn - en nu ook weer met zijn tweetjes, omdat onze zoon Thomas vorig jaar het huis uit is gegaan - vind ik het helemaal fijn dat we voor een leven samen hebben gekozen."

Heb je nooit faalangst?

"Ik vond het wel heel spannend om een aflevering te regisseren. De cameraman van Flikken had een keer tegen mij gezegd: 'Waarom probeer je het niet eens?' Ik durfde het niet goed, dacht dat ik dat niet zou kunnen.

En toen kreeg mijn man gezondheidsproblemen... Mijn vader is heel vroeg overleden en ik ben altijd bang geweest dat Ruud iets dergelijks zou overkomen. Nog wel eigenlijk. Ik weet dat doodgaan onvermijdelijk is, maar daar zie ik niet per se naar uit, zal ik maar zeggen. Maar ondanks mijn angst bleek ik het heel goed te kunnen dragen.

Dus dacht ik: 'Nou, dan durf ik dat regisseren misschien ook wel aan'. Eigenlijk heeft de pech met Ruuds gezondheid mij tevens een positieve slinger gegeven; het was ontzettend leuk om te regisseren.

Ik heb nog een hoop te leren, vooral actiescènes vond ik lastig, maar de spelkant beheers ik natuurlijk wel al goed. Ik hoop dat ik het vaker mag doen, ik zou wel een mooi toneelstuk willen regisseren."

Dit zijn fragmenten uit het interview met Oda Spelbos. Het hele interview is te lezen in het nieuwe VROUW Magazine (iedere zaterdag bij de Telegraaf).

Tekst: Jill Waas

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.