Nieuws/Vrouw
1475413847
Vrouw

Weg met al die spullen voor meer energie en minder stress

De lente staat voor de deur. Hét moment om de bezem flink door het huis te halen. Goed idee, want te veel spullen maken ongelukkig, zegt trendwatcher James Wallman in zijn boek Ontspullen. Rineke Zandvoort, van Jouw Opruimcoach, geeft tips hoe jij zelf kunt ontspullen.

We hebben met elkaar meer spullen dan ooit. Maken ze jou nog gelukkig? Volgens Wallman kun je je geld beter besteden aan ervaringen en is het slim om veel spullen weg te doen. In zijn boek Stuffication (‘Ontspullen’) schrijft hij dat overconsumptie ongelukkig, depressief en angstig maakt.

Opruimen met een reden

Tijd dus om te ‘ontspullen’. Maar volgens Rineke Zandvoort, opruimcoach en professional organizer, is dat niet altijd even makkelijk. “Het kost mensen tijd en energie. Je moet er tijd voor vrij maken. En tijd is tegenwoordig schaars. Je komt makkelijker in actie als je ergens last van hebt. Dan heb je een reden om op te ruimen.”

Eén kast, niet de kamer

Als je gaat opruimen, moet je goed weten wat je wilt bereiken. Rineke Zandvoort: “Kies één concreet doel. Niet: ik wil de hele kamer opruimen. Wel: ik wil dat die kast er netjes uit gaat zien.”

Kijk diep in je hart

Opruimen is volgens Rineke Zandvoort constant beslissingen maken. “Wil ik dit houden of weg doen? Mensen kennen emotionele waarde aan spullen toe. Dat maakt het vaak moeilijk om er afstand van te doen.

Mijn advies is, kijk diep in je hart. Pak het beet. Daardoor sta je stil bij wat het voor je betekent.”

Drie simpele vragen

“Stel jezelf de volgende vragen: 1. Gebruik ik die spullen? 2. Beleef ik er plezier aan? 3. Zijn ze nog houdbaar? Denk hierbij niet alleen aan eten, maar ook aan zegeltjes die verlopen zijn, te kleine kleding of kleding met gaten.”

Dat geeft energie

Het wegdoen van spullen en opruimen heeft grote voordelen. “Het geeft ruimte in je huis en in je hoofd. Daarnaast geeft het ook energie. Dat hoeft niet iets groots te zijn. Het weghalen van een stapel papieren op de hoek van de tafel kan hier ook voor zorgen. Het is bovendien fijn dat je dingen kunt vinden. Iets kwijt zijn geeft veel stress.”

Zeg eens ‘nee’

En als het huis eenmaal rommelvrij is, hoe zorg je dan dat dit zo blijft? Rineke Zandvoort: “Geef dingen een vaste plek. Je kunt ze dan makkelijk vinden en weer opbergen. Dat lijkt een open deur, maar is heel belangrijk.

Het is heel makkelijk om je huis vol te laten lopen. Word je bewust van wat je allemaal al hebt. Durf ook nee te zeggen als iemand je iets aanbiedt.”

Lichter leven

In het boek Ontspullen (dat verschijnt op 8 maart) gaat het niet alleen over opruimen, James Wallman gaat een stap verder: hoe zorg je ervoor dat je niet verleid wordt om weer meer te kopen? Het boek biedt een combinatie van psychologische inzichten en praktische tips voor een ‘lichter leven’.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.