Nieuws/Vrouw
1475835779
Vrouw

Pas op voor bereklauw: Mijn kinderen liepen tweedegraads brandwonden op!

Bereklauw staat momenteel in bloei, met prachtige witte bloemen. Op pijnlijke wijze kwam journaliste Zamarra Kok tot de ontdekking dat deze prachtige plant levensgevaarlijk is. "Mijn kinderen (Bink van 9 en Ziggy van 7 jaar) hebben vorig weekend tweedegraads brandwonden en blaren op hun hele lijf opgelopen doordat zij op een zonnige dag in aanraking kwamen met bereklauw." Via VROUW.nl wil ze iedereen waarschuwen voor bereklauw.

Het gebeurde in Vinkenveen, waar we een tuintje hebben. We waren er een tijd niet geweest en het stond helemaal vol met bereklauw. Ik ben ze gaan weghalen, en de kinderen wilden graag helpen. In hun zwembroekje, in de knetterende zon. Als het bewolkt was geweest, hadden ze nergens last van gehad; bereklauw 'werkt' alleen onder invloed van de zon. Je voelt er in eerste instantie niks van, pas na twee dagen gaat het vreselijk veel pijn doen en dan is er niets meer aan te doen.

Je hebt het niet door

Bereklauw bevat een bijtende stof die de huid overgevoelig maakt voor zonlicht (fotosensibilisatie). Het had nog erger kunnen zijn; als je het sap in je oog krijgt, word je blind, als je het inslikt is het dodelijk. Ik ben zo blij dat ze niet met hun vingers in hun mond hebben gezeten. Bij brandnetels merk je tenminste nog dat het foute boel is; bij bereklauw duurt het 24-48 uur voor de eerste pijnlijke blaren ontstaan.

Na vijf dagen beginnen de blaren kapot te gaan en ontstaan er rauwe rode open wonden. Ik ben per kind anderhalf uur bezig met het verschonen van het verband. Ze gillen het uit van de pijn en kunnen er niet van slapen. Hun huid blijft voorlopig overgevoelig voor zonlicht en ze kunnen er blijvende pigmentvlekken aan over houden.

De blaren na een week

De blaren na een week

Waarom wist ik dit niet?

Hoe kan het dat ik door de overheid voor van alles word gewaarschuwd, van vuurwerk tot xtc en overgewicht, maar dat ik nog nooit een poster heb gezien met een waarschuwing voor een plant waar je dood van kunt gaan? Ook tijdens mijn cursus kinder-EHBO is er geen aandacht aan besteed.

Ik heb mijn verhaal – met de gruwelijke foto’s – op Facebook gezet met de vraag om zoveel mogelijk te delen. Ik krijg veel reacties van mensen die dit ook niet wisten, en bloederige foto’s van honden die in de bosjes hebben gescharreld. Want ik zie die krengen nu gewoon staan in het Amsterdamse Vondel- en Rembrandtpark, en nog op veel meer plekken waar kinderen en honden kunnen komen.

Uitroeien en voorlichten

Waarom groeit deze plant nog in parken? Je moet de bereklauw omhalen vóórdat-ie bloeit, zodat het zaad zich niet kan verspreiden. En enige tijd later moet je de nieuw opkomende plant opnieuw wegsteken. De zaden hebben een enorme kiemkracht: ze kunnen tot vijf jaar later ontkiemen. Het duurt jaren voor je deze plant helemaal uitgeput hebt. In de tussentijd lijkt het me een taak van de overheid om zo veel mogelijk mensen te waarschuwen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.