Nieuws/Vrouw
1479166962
Vrouw

Linda (40): 'Ik ga Parkinson overwinnen'

Linda (40) is begin dertig als bij haar de ziekte van Parkinson wordt ontdekt. In aanloop naar Wereld Parkinson Dag (11 april), vertelt ze hoe de ziekte haar leven heeft veranderd en hoe ze kijkt naar de toekomst, dit om meer bekendheid te geven aan de ziekte van Parkinson.

Tijdens een vakantie, zes jaar geleden, duiken bij Linda de eerste symptomen van de ziekte op. "Ik had slippers aan en merkte ineens dat mijn voet niet meer meebewoog, maar over de grond sleepte. In eerste instantie kon ik er nog wel om lachen, maar toen ik in de gaten kreeg dat de klachten niet meer verdwenen, begon ik me toch wel zorgen te maken."

Diagnose

"Achteraf denk ik dat het niet de eerste symptomen zijn geweest. Zo zat ik al lange tijd niet lekker in mijn vel. Ik dacht dat het te maken had met het feit dat ik - na acht maanden in het buitenland - nog geen huis en baan had gevonden in Nederland. Nu blijkt dat het allemaal samenhing met de ziekte."

Als na haar voet ook haar hand het laat afweten, vermoedt Linda dat er meer aan de hand is. "Mijn huisarts dacht in eerste instantie dat ik overspannen was, maar toen ik niet snel daarna bij een neuroloog terechtkwam, was het meteen duidelijk. Dit was helemaal geen depressie, dit was Parkinson."

Etiket

"Natuurlijk schrik je in eerste instantie van zo'n diagnose. Vooral omdat ik geen idee had wat het zou betekenen voor mijn leven én mijn toekomst. Dacht altijd dat het alleen voorkwam bij oude mensen. Om even tot rust te komen en alles voor mezelf op een rijtje te zetten, ben ik vlak na de diagnose naar het buitenland vertrokken. Even ontspannen."

"Na die vakantie ging bij mij de knop om. Ik wilde niet huilend in een hoekje kruipen, ik wilde door met mijn leven. Genieten, positief blijven. Niet zielig zijn en in een slachtofferrol kruipen. We zijn in Nederland snel geneigd om overal maar een etiket op te plakken. Ja, ik kreeg het etiket Parkinson, maar ik laat mijn leven er niet door beïnvloeden Op het moment dat ik zelf ga geloven in het etiket, word ik echt een patiënt. Ik ben niet anders dan de Linda dan voor de diagnose."

Keerzijde

"Ik geloof heel sterk dat gedachtes en emoties bepalen hoe je leven eruit ziet."Ik geloof heel sterk in de kracht van de gedachten. Gedachten creeeren, om die reden heb ik er dan ook bewust voor gekozen om me niet te verdiepen in het ziektebeeld of verloop van de ziekte. Daar heb ik helemaal niks aan. Ik ben ervan overtuigd dat ik stabiel blijf of ga genezen en tot die tijd ga ik gewoon door met mijn leven zoals ik het altijd heb geleefd."

"Dat klinkt wel mooier dan het lijkt, want natuurlijk kent de ziekte ook keerzijden. Zo heb ik altijd heel weinig energie. Op een goede dag heb ik ongeveer vijftig procent van de energie van een vrouw die niet ziek is. Heel weinig, dus. Ik ben dan ook snel moe, moet na een intensieve dag altijd een dag bijkomen en ben niet meer in staat om te werken."

Tranen met tuiten

"Ik heb hier heel veel tranen om gelaten. Natuurlijk had ik dat allemaal liever niet gehad, maar wat heb ik eraan als ik blijf treuren? Ik probeer er - ondanks mijn ziekte - het beste van te maken. Ik kan misschien niet meer werken, maar ik heb daardoor wel tijd om leuke dingen te doen en intens te genieten van het leven."

"Ik vind het heel belangrijk om de ziekte én vooral de Stichting Parkinsonfonds onder de aandacht te brengen door mijn verhaal te vertellen. Zij maken zich hard voor onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson. De medicijnen die ik slik zijn symptoombestrijders, de ziekte zelf is niet te genezen. Een medicijn is natuurlijk waar ik - en vele mede patiënten met mij - op blijven hopen."

Overwinnen

"Dankzij mijn medicatie mag ik echt niet klagen en heb ik nog steeds een leuk en gelukkig leven. Ik focus op de dingen die ik nog wél kan en niet op de dingen die ik niet meer kan. Ziek zijn past niet bij mij. Ik zal dan ook nooit opgeven en laat Parkinson niet winnen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.