Vrouw/Mama
1480130191
Mama

'Ik weiger goudvissen uit wortels te figuurzagen'

Weinig schokkende uitslagen zijn zo geruststellend; onderzoek wijst uit dat 99 procent van de kinderen te weinig groenten eet. Veel ouders zullen opgelucht ademhalen: "Pfff… die van mij is dus écht niet de enige! Andere ouders zijn net zo slecht!" Blijft natuurlijk wel dat het beter moet met al die Nederlandse kindertjes die groenten verafschuwen. Wil de Hollandse Jamie Oliver opstaan en onze kindertjes heropvoeden?

'Slechte eters maak je' heb ik jarenlang vol overtuiging geroepen. En dat kon ook: mijn twee oudsten aten voorbeeldig. Totdat de babytijd voorbij was en ze een mening kregen. Alle groenten waren vies of saai en tegelijkertijd belandde alles vol suiker en vet bovenaan de voedselpikorde.

Lange tanden

Ik hield vol: "Je eet het maar. Je wordt er groot en sterk van." Met lange tanden verdwenen de groenten dan wel richting maag. Maar een echte no-go voor mijn zoon waren doperwten. Nou, prima: zolang het maar bij één uitzondering bleef.

Mijn oudste dochter (11) heb ik al die jaren wel wakker kunnen maken voor, zoals zij het nog steeds noemt: 'witte broccoli'. Juist, bloemkool. Onder de streep was ik best tevreden. Ik hoefde tenminste geen olijke gezichtjes te snijden uit tomaten.

Daarbij: ik weiger ook gewoon een goudvis uit een wortel te figuurzagen! Ze eten nog steeds wat de pot schaft, hooguit met wat protest erbij. Zie je wel dat je slechte eters maakt? Je moet gewoon streng zijn!

Tafelpoot

Nee, dan de jongste (2). Die wil gewoon bijna niets! Het is onvoorstelbaar dat er nog een babyspeklaagje op het meisje zit, want netto gaat er nauwelijks iets naar binnen. En van die magere voedselinname is slechts een heel klein percentage groente.

Als ze op 2, 3 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit, is het veel. Ik pureer alles en maak er pastasaus van, of een soort prutje door de rijst. Mijn soep scoort behoorlijk. Maar zo een boon eten? Of een stukje broccoli? Ze knaagt nog liever een stukje uit een tafelpoot.

Frustrerend

Ze is een slechte eter. En ik zou voor haar de aller-, allerleukste dingen met groenten kunnen doen (zo zag ik op internet een poedel van bloemkool en een kip van paprika), maar ze wil het gewoon niet. Ze vindt het echt vies.

Onlangs kreeg ze bij de groenteboer een kleine wortel. Enthousiast begon ze te kauwen. Ik kon mijn geluk niet op en moedigde haar aan. Drie dagen later vond ik 80 procent van de wortel verschrompeld terug achter in de auto. Weer een illusie armer.

Schokkend

Hoewel ik mezelf regelmatig toespreek dat het later écht wel goedkomt, frustreert het mij toch enorm als ik de tweeling (1,5) van mijn broer groenten zie wegknagen alsof het snoep betreft. Hoe fijn zijn zulke eters!

Veel ouders hebben hetzelfde probleem als ik. Kinderen lusten geen gezonde kost. Of doen geen moeite het te leren eten. En heel veel ouders zetten zelf gewoon geen groenten op het menu omdat ze het zélf niet eten. Of überhaupt amper vers koken. Of omdat er geen geld voor is. En dan kom je dus tot die schokkende 99 procent.

#voedselonderwijs

De Youth Food Movement (YFM) hoopt dat kinderen op school meer les krijgen over eten. Ze hopen op een schoollunchcultuur zoals Engeland heeft. En dan het liefst ook nog een Jamie Oliver-achtige figuur die groenten eten stoer maakt.

Er is inmiddels een campagne gestart onder de hashtag #voedselonderwijs. De petitie die daarbij hoort, moet het onderwerp in Den Haag op de agenda zetten. Daarvoor zijn 70.000 handtekeningen nodig. Teken je ook?

Gouden tip

Maar voordat de grote ommekeer er is, kunnen we elkaar hier misschien van gouden tips voorzien. Niet over hoe je iets ingewikkelds maakt van radijs, maar gezonde recepten waar kinderen wél blij van worden (en die ze niet 'verdacht' vinden). Of misschien heb jij wel een andere geweldige manier gevonden om je kinderen aan het eten te krijgen. Deel het met ons!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.