Nieuws/Vrouw
1483525340
Vrouw

Babette van Veen verontwaardigd over verzoek afslankbedrijven

Babette van Veen

Babette van Veen

Stel je voor dat je als vrouw met kledingmaat 36 wordt gevraagd om het gezicht te worden van een afslankproduct. Het overkwam Babette van Veen (48). De GTST-ster is alle gezondheidshypes zo zat dat ze via deze weg vrouwen oproept om lekker zichzelf te blijven.

Babette van Veen

Babette van Veen

Het nieuwe boek van fitgoeroe Fajah Lourens, waarin ze schrijft niet meer dan 1250 calorieën te nuttigen, raakt een gevoelige snaar bij Babette. "Waarom zijn vrouwen toch zo gefocust op hun uiterlijk? We hoeven toch niet allemaal superfit te zijn? Volgens mij is het veel belangrijker dat je geniet van het leven en lekker in je vel zit."

Vertekend beeld

Als we met al die hypes zouden meedoen, lijkt het wel alsof we helemaal niets meer mogen vindt Babette. "Geen suikers, geen suikervervangers, geen koolhydraten, geen vet... En dat allemaal voor een afgetraind lichaam, een blokjesbuik én de billen van Kim Kardashian. Dat is toch voor bijna geen enkele vrouw haalbaar?"

"Deze hypes geven zo'n vertekend beeld van de werkelijkheid. Zo ben ik door drie bedrijven benaderd om het gezicht te worden van een afslankproduct... terwijl ik maatje 36 heb! Dat is toch van de gekke? Als ik daaraan zou meewerken, zou ik min of meer zeggen dat vrouwen met maat 36 te zwaar zijn. Dat is toch bizar?"

Ronde vormen

Gekwetst voelt Babette zich als echte Bourgondiër niet. "Ik heb maat 36, maar ook ronde vormen. Vormen waarop ik trots ben. Bovendien is mijn gewicht inderdaad nooit stabiel, dat schommelt altijd. Als ik veel sport vliegen er zo 2 kilo af, maar als ik twee glazen wijn drink zitten die 2 kilo er ook zo weer aan."

"Hoewel ik die 2 kilo liever kwijt dan rijk ben, lig ik er absoluut niet wakker van. Wat is nou 2 kilo? In het geheel toch totaal onbelangrijk. Iedereen die houdt van sporten en het niet erg vindt om weinig te eten, moet dat vooral lekker doen. Als je daar blij van wordt, helemaal prima."

Meer zelfacceptatie

"Meer nog hoop ik dat mensen zich realiseren dat we heus niet allemaal hetzelfde hoeven zijn. Ieder mens is uniek. Ik vind Fajahs lijf prachtig, net zoals de sprankelende blauwe ogen, de rimpelloze huid of de prachtige jukbeenderen van andere vrouwen. Dat we niet allemaal hetzelfde zijn, maakt het leven toch juist leuk?"

Babette hoopt dan ook vurig op meer zelfacceptatie onder vrouwen. "Vergeet het de hele dag bezig zijn met eten en het eindeloos vergelijken van jezelf met anderen terwijl je daar diep van binnen doodongelukkig van wordt. Wees veel liever dankbaar voor het lijf dat je hebt. Wees trots op jezelf, wees authentiek; want hét perfecte lijf is voor niemand weggelegd."

Een verzuurd oud besje

"Het idee dat we het bejaardentehuis afgetraind, perfect en rimpelloos moeten binnenwandelen, kunnen we beter laten varen. De tijd gaat je - vroeg of laat - toch inhalen. Dan zit jij straks als een verzuurd oud besje in een bejaardentehuis omdat je alleen maar bezig was met je uiterlijk en nooit echt hebt kunnen genieten. Eeuwig zonde!"

"Ieder jaar weer prijs ik mezelf gelukkig dat ik weer een jaar ouder heb mogen geworden. Ik eet gezond, sport regelmatig en drink niet iedere avond een fles wijn leeg. Ik zit lekker in mijn vel, sta iedere ochtend blij op en ga dankbaar weer naar bed, maar bovenal: ik geniet intens van mijn leven. Daar kan geen schoonheidsideaal tegenop!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.