Vrouw/Praat Mee
1492663297
Praat Mee

Alles maar delen op social media... Hoe (on)gelukkig word je daarvan?

Met de campagne TrueSelfie wordt aandacht gevraagd voor depressie onder jongeren. Social media zijn de boosdoener. Deel jij weleens ongelukkige momenten met je volgers en vrienden?

Gisteravond zagen we hoe Bekende Nederlanders op NPO 3 het taboe rondom depressie probeerden op te heffen in De Depressie Kennistest. De BN'ers praatten over het herkennen van symptomen en deelden hun ervaringen met depressie.

De kennistest, gepresenteerd door Sophie Hilbrand, is onderdeel van de campagne TrueSelfie. In het gelijknamige tv-programma dat ook gestart is, filmen acht jongen hun leven en delen ze hun kwetsbare momenten met de kijkers. Ze komen een keer per week samen met psycholoog Erik Jongman om met elkaar in gesprek te gaan.

Met dit programma gaat NPO3 een samenwerking aan met MIND Korrelatie om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken. Uit cijfers van Trimbos-instituut blijkt namelijk dat een op de vijftien mensen tussen de 18 en 24 jaar worstelt met depressie.

CV der mislukkingen

Een ander onderdeel van deze TrueSelfie-weken is het maken van een 'CV der mislukkingen'. Bekende Nederlanders delen hiermee hun uitglijders op carrièrevlak. Zo somt ondernemer Duncan Stutterheim op welke clubs en bars die hij opende uiteindelijk failliet gingen. En vertelt presentator Chris Zegers op zijn CV hoe zijn baan als marketingmanager in Singapore een desillusie werd.

Perfecte versie

In de berichtgeving over depressie onder jongeren komen social media veelvuldig naar voren als oorzaak. Iedereen zou constant de perfecte versie van zichzelf moeten laten zien op Instagram en Facebook. Maar delen we ook de minder gelukkige momenten met elkaar op social media? Als je relatie uitgaat, vertel je dat dan ook aan je volgers? Als je in een minder gelukkige fase zit, deel je die momenten dan ook? Of heb je daar liever een goed gesprek over met vriendinnen, op de bank of in de kroeg?

Domien Verschuuren van 3FM vertelde op de radio: "Ik word soms gewoon knettergek van al die anonieme schreeuwertjes die tegen je zeggen hoe kut je bent. Want als je aanvoerder bent van het team waar het niet zo goed mee gaat, dan is het ook automatisch jouw schuld. Het emmertje liep even over." Hij meldde zich ziek vanwege slechte luistercijfers. Maar heeft dat zin?

Stop met swipen

Columniste Marianne Zwagerman heeft in haar column bij BNR wel advies voor de radio-dj: "Domien raad ik aan er in elk geval te zijn voor de drie luisteraars die 3FM nog heeft. Blijf niet in bed liggen omdat er mensen niet luisteren. Kom eruit voor de mensen die wel luisteren. Dat doen wij ook."

En tegen studenten met depressieve klachten zegt ze: "Ik heb nieuws voor die studenten: je hebt geen burn-out, je hangt gewoon te​ ​veel op sociale media rond. Stop met swipen, snappen en liken, dan heb je weer tijd voor je studie. En bedenk voor wie je echt belangrijk wilt zijn." Op Twitter voegt ze er aan toe: "Deel je problemen met mensen voor wie je belangrijk bent. Niet met een roedel onbekenden. Dat maakt het alleen maar erger."

Gelukkig op social media

Deel jij op social media alleen de gelukkige momenten, of ook de ongelukkige? Heb je weleens aandacht gevraagd voor je psychische problemen of minder gelukkige momenten op social media, zoals het uitgaan van je relatie of depressieve klachten? Wat voor reacties kreeg je toen? Denk je dat dit helpt, of dat het klachten juist verergert? Laat hieronder je reactie achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.