Vrouw/Praat Mee
1493446732
Praat Mee

Het regent complimenten... Wanneer geef jij je kind er een?

Het regent complimentjes... creëer jij een narcistje in de dop?

Het regent complimentjes... creëer jij een narcistje in de dop?

Ouders die hun kinderen de hemel in prijzen, die voor elk stapje dat ze zetten overladen worden met complimenten. Denk jij dat dat dat goed is, of mag je best een kritisch zijn op je kind? Wanneer geef jij je kind een complimentje? Praat mee!

Het regent complimentjes... creëer jij een narcistje in de dop?

Het regent complimentjes... creëer jij een narcistje in de dop?

Volgens wetenschapper Eddie Brummelman, die het boek Bewonder mij! schreef, zijn jongeren in toenemende mate meer op zichzelf gericht. En dat komt door hun ouders.

Zelfvertrouwen

Onze individualistische samenleving zet aan tot zelfbewondering, zegt hij in zijn boek. “Dat begint al vroeg: kinderen worden constant aangemoedigd, overspoeld met aandacht en op een voetstuk gezet. Zo krijgen mee dat ze beter moeten zijn dan een ander en moeten schitteren. Maar wat blijkt? Ze kunnen daardoor narcistische trekjes ontwikkelen.

Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met een beetje zelfvertrouwen - wie zou zichzelf niet fantastisch willen vinden? Maar schijn bedriegt. Narcisme kan je eigen leven en dat van anderen behoorlijk lastig maken. Narcisten kloppen zich graag op de borst en zijn verwikkeld in een constante zoektocht naar bewondering. Wanneer ze deze bewondering mislopen, voelen ze zich gekrenkt en zinnen ze op wraak.”

Volgens de auteur kan het met een narcistisch kind bijna niet meer goed komen en groeit zo iemand vaak uit tot een narcistische volwassene: iemand die veel energie in zichzelf stopt maar bijna geen energie in anderen. Geen prettig vooruitzicht.

Praat mee

Prijs jij je kind voor alles wat het doet, of vind jij het vanzelfsprekend dat jouw kind bepaalde dingen kan of uit zichzelf doet. Hoe gul ben jij met de complimentjes? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.