Vrouw/Columns & Opinie
149384435
Columns & Opinie

'Waarom ik vanaf vandaag geen bikini meer draag'

vrouw in badpak

vrouw in badpak

Voor ieder lijf een bikini? Voor ieder lijf misschien wel, maar niet voor iedere geest, stelt journalist Hester Zitvast. Ze voelt zich er gewoon niet prettig in en gaat De Bikini daarom vanaf vandaag verbannen uit haar kast.

vrouw in badpak

vrouw in badpak

Ik kan mezelf honderd keer bestraffend of relativerend toespreken: als het op het dragen van een bikini aankomt, laat ik mij alleen maar leiden door emotie. Een bikini kan nog zo leuk zijn, mijn haar kan die dag nog zo goed zitten en mijn bui kan nog zo vrolijk zijn; het enige waar ik me in bikini druk om maak is mijn buik. En daar word ik doodongelukkig van.

Roerend eens

Ik kijk altijd vol bewondering naar vrouwen die foto's van zichzelf op Facebook zetten; vol striae, verre van strak, de buik hangt wat over de rand van het bikinibroekje, maar oh, wat zijn ze gelukkig. Dat zo'n foto negen van de tien keer hartstikke viraal gaat en kan rekenen op lof van de wereld, is niet zomaar.

Zo'n vrouw doet wat zoveel vrouwen zouden willen. Ze trekken zich niets aan van het schoonheidsideaal, van de platte buiken die fitgirls je te pas en te onpas, subtiel en volstrekt niet subtiel, onder je neus drukken. Zij hebben een kind gehad. Zes desnoods. En dat is zoveel belangrijker dan die strakke buik! Ik ben het roerend met ze eens.

Rollade

En toch… ik doe het ze niet na. Ik heb drie kinderen gebaard en een extreme hekel aan sporten. Ik hoef niemand uit te leggen in welke rollade-achtige shape ik automatisch val als ik charmant op een handdoekje aan het water probeer te zitten.

En het is écht niet zo erg hoor, voordat de beeldvorming nu bizarre vormen aanneemt. Ik heb een gezond BMI, maat 38 en geen striae. Maar dat neemt niet weg dat ik in niets lijk op zo'n fitgirl. En hoewel ik nooit een leven zou willen leiden waarin sporten en een focus op eten hoger in het vaandel staat dan wat dan ook... ik wil natuurlijk wel zo'n strak lijf.

Oppervlakkig

De bikini en ik hebben elkaar nooit gemogen. Het is mij net iets te bloot om het nog leuk te houden. Mijn buik ziet zelden zon, en is dus ook nog eens naast niet-zo-strak, spier- spierwit. Oh, wat een oppervlakkig gezwam allemaal. Zie je wel, ik heb dat écht wel door. Maar niets neemt mijn gevoel weg. Zelfs artikelen niet waarin bikini's op de verschillende soorten lijven worden aangemeten. Voor ieder lijf een bikini? Vast. Maar niet voor iedere geest.

En daarom heb ik besloten vandaag een badpak te kopen. Die zijn er vast wel in charmante varianten, ik hoef er niet direct uit te zien alsof ik hoogbejaard of een fanatieke zwemster ben. Gewoon een mooi badpak, mag wel een beetje sexy, als die buik maar bedekt blijft. Het lijkt me een enorme bevrijding, alleen de gedachte al maakt me zoveel gelukkiger.

Dekmantel

Ik ben niet de enige, dat weet ik zeker. Ik zie zat vrouwen moeilijk doen met hemdjes, omslagdoeken of desnoods handdoeken. Staan gaat nog wel, maar zodra je op je strandbedje gaat zitten of jezelf op die handdoek dubbelvouwt, dan val je door de mand.

Ik verdenk sommige vrouwen er zelfs van hun kind daarom heel bewust op schoot te nemen. Als dekmantel. Laten we nou gewoon doen waar we ons goed bij voelen. En hoe stoer de vrouwen ook zijn die zichzelf met al hun onvolmaaktheden op social media tentoonstellen, dat is écht niet voor iedereen weggelegd.

Misschien ben ik een trendsetter. Doe je er verstandig aan juist nú een badpakkenwinkel te openen. Maar misschien ben ik wel de enige die de bikini voorgoed vaarwel zegt en voor het badpak kiest. Dan val ik in elk geval wel op. Dan ben ik dus die ene vrouw in badpak. Maar wel met een ontspannen lach op haar gezicht.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.