Nieuws/Vrouw
1500070615
Vrouw

Met deze producten blijf je jong op elke leeftijd!

Jong op elke leeftijd

Jong op elke leeftijd

"Neem nog maar wat extra spinazie, dat heb je nodig op jouw leeftijd." Natuurlijk is het gezond voor je, maar wat heb je nog meer nodig op ‘jouw leeftijd’? Geef je lichaam een energie-boost en check dit lijstje.

Jong op elke leeftijd

Jong op elke leeftijd

1. 20 - 30 jaar

Op deze leeftijd herstelt je lichaam nog behoorlijk snel (na een heftig avondje uit of chronisch slaapgebrek). Toch is het belangrijk om ook nu de juiste producten te eten, zodat je lichaam er later ook nog fantastisch uitziet. Dit is de leeftijd waarop er vaak veel veranderingen gaande zijn en we daarom gemakkelijker vergeten om goed te eten.

Het is noodzakelijk om veel proteïne te eten, denk bijvoorbeeld aan kip, een biefstukje of tofu. Denk ook aan het in balans houden van je hormonen; bosbessen, yoghurt, walnoten en havermout kunnen hierbij helpen.

Na alcoholgebruik kun je het beste citroenwater drinken, dan kun je er weer (een beetje) tegenaan.

2. 30 - 40 jaar

Dit is vaak het decennium van kinderen krijgen, trouwen, een carrière opbouwen… Ook flink druk dus. Daarom is het belangrijk dat je extra ijzer neemt tegen vermoeidheid. Als je kinderen krijgt of van plan bent om zwanger te worden, moet je vooral niet foliumzuur vergeten. Dit vind je in bladgroente, zoals spinazie en boerenkool.

Het Voedingscentrum raadt aan om extra foliumzuur-supplementen te slikken. Wat je ook bij de groenteboer zou moeten halen, is paksoi. Deze Aziatische kool is laag in calorieën, verlaagt de bloeddruk en verbetert de voedselopname. Voor gezonde vetten en vitamine D is het slim om een extra ei te eten, of vette vis.

3. 40 - 50 jaar

Na je veertigste is het normaal om een langzamere stofwisseling te krijgen. Dat betekent dat je doorgaans eerder moe bent en minder snel kilo’s kwijtraakt. Om je gewicht onder controle te krijgen, is het belangrijk dat je vezels eet. Linzen zitten er boordevol mee. Heerlijk in een (maaltijd)salade of soep.

Andere alternatieven zijn appels, popcorn, bonen en peren. Ook is het eten van gefermenteerde producten een slim idee, doordat er op deze leeftijd meer problemen zijn met de spijsvertering. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, kefir of het drankje kombucha.

4. 50 - 60 jaar

Een aantal jaar na de menopauze daalt je botdichtheid en is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Een product dat hierbij kan helpen, is hüttenkäse. Het is een goede bron van calcium en weer eens wat anders dan een bakje yoghurt.

Na je 55e heb je ook een grotere kans op hart- en vaatziektes, eet daarom ook meer vette vis, zoals zalm, voor extra omega 3. Kurkuma zou ontstekingsremmend zijn en helpen tegen Alzheimer, kanker en diabetes.

Vergeet ook niet een paar blaadjes basilicum in een salade of (volkoren) pasta te doen, dit zit vol met vitamine K en dat helpt weer tegen bloedstolling.

5. 60+

Hoe ouder we worden, hoe meer onze huid achteruitgaat. Avocado is gevuld met vitamine E en antioxidanten, die helpen om je zicht en huid te beschermen. Een snufje kaneel helpt je bloedsuiker en stress te verlagen.

Producten die bekendstaan om de grote hoeveelheid kalium, zoals banaan, kokoswater en limoen, zijn niet alleen lekker, maar ook belangrijk voor flexibiliteit, waterretentie en het behouden van goede bloeddruk.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.