Nieuws/Vrouw
150043640
Vrouw

Week van de teek: 'Mike had soms wel honderd beestjes op zijn lijf'

Militairen tijdens een oefening in het bos

Militairen tijdens een oefening in het bos

Deze week is de week van de teek. Het is terecht dat er zoveel aandacht is voor deze kleine maar verraderlijke parasiet. Per jaar zijn er immers 73.000 nieuwe gevallen van Lyme, een infectieziekte die vreselijk veel leed kan veroorzaken. Zo maakt Stephanie Winters (25) zich zorgen over haar vriend Mike (26).

Militairen tijdens een oefening in het bos

Militairen tijdens een oefening in het bos

Mike is een van de vele Lyme-patiënten in Nederland. Twee jaar geleden kreeg hij Lyme, inmiddels kan hij zijn beroep als leidinggevende in het leger niet meer uitoefenen en werkt hij halve dagen op kantoor. "Van een opgewekte sportieve jongen is hij veranderd in iemand die snel moe is en heel humeurig kan zijn. Zo was hij vroeger nooit."

Zes jaar is het jonge stelletje samen. “Ik leerde Mike pre-lyme kennen. Het is dag en nacht verschil met nu. Ik was altijd snel geëmotioneerd. Mike heel rustig. Hij was altijd heel uitgebalanceerd. Zag in alles het goede. Nu is hij iemand die bij het minste of geringste chagrijnig is, er hoeft maar een appelschil naast de bak te belanden bij wijze van spreken.

Knap

"Mike was een knappe, gespierde jongen. Nu kan hij niet meer sporten, daardoor is hij wat aangekomen. De ziekte heeft veel weerslag op hoe je jezelf ziet. Als hij sport moet hij overgeven. Hij ruikt anders, heeft een onregelmatige huid. We waren net terug van vakantie in Gambia toen de klachten voor het eerst begonnen."

"Mike was snel geïrriteerd, kortaf en snauwerig. Iets wat hij daarvoor helemaal niet was. In de zomer van 2014 is hij voor het eerst naar de dokter gegaan. Het bleek dat hij Lyme had. In die periode voorafgaand was hij voor zijn training bij de infanterie veel in het veld geweest. Soms had hij na een oefening wel honderd teken op zijn lijf."

Kop koffie

"Het is de bedoeling dat die jongens elkaar dagelijks controleren, maar als jij drie uur hebt geslapen en je hebt de keuze tussen een kop koffie of een tekencontrole dan kies je voor een kop koffie. Ik denk dat dat echt de kans heeft verhoogd. Maar Mike heeft nooit een ring gehad, dus er was geen waarschuwing dat hij die ziekte kon hebben."

“Nu is het met Lyme natuurlijk ook moeilijk aantonen wanneer je het hebt opgelopen, je hebt ook geen zin in een gevecht met instanties. Daarmee verlies je veel tijd. Feit blijft dat Mike al twee jaar ziek is."

Goede conditie

"Lyme komt in veel gradaties voor. Ik denk dat wij het nog redelijk getroffen hebben omdat Mike in een hele goede conditie verkeerde toen hij de ziekte kreeg. Hij kan echter niet meer werken in zijn leidinggevende functie en heeft halve dagen een kantoorbaan. En twee dagen in de week volgt hij fysiotherapie."

"Mike moet tegenwoordig keuzes maken. Hij kan niet meer alles doen. En is soms ook een week uit de running. Het is best verdrietig en soms is hij de wanhoop nabij. Dan zegt hij dat hij net zo lief onder een vrachtwagen zou lopen. Dat het toch niet meer uitmaakt."

Julia (57) is de moeder van Mike. "Het is een vreemde gewaarwording mijn kind zo te zien veranderen; van een heel gezond en sterk iemand naar iemand die niet functioneert. Je ziet het niet echt aan hem, maar ik zie het als moeder aan zijn ogen. Daaraan kun je zien dat hij zich niet goed voelt. Zijn hele toekomstperspectief is weg. Hij was net met zijn werk begonnen maar door zijn gezondheidsklachten viel het niet vol te houden."

Het tekenprotocol van Defensie

Defensie wil niet reageren op dit individuele geval, maar wilde wel aangeven wat ze doen als de ziekte geconstateerd wordt en wat hun tekenprotocol, bijvoorbeeld na tijgeren of verblijf in het bos, inhoudt: "De ziekte van Lyme kan overal opgelopen worden. Wel moeten Defensiemedewerkers zich verplicht controleren na een activiteit in een gebied waar teken kunnen voorkomen. Mocht de ziekte van Lyme worden geconstateerd dan volgen dezelfde stappen als in de civiele gezondheidszorg."

Protocol:

In gebieden waar teken voor kunnen komen (hoog gras e.d.) moet u uzelf en uw buddy (collega) controleren op teken. Doe dit direct na beëindiging van de activiteit, of anders tenminste 1x per 24 uur;

Bij de controle speciaal aandacht voor vochtige plaatsen van het lichaam (oksels, liezen e.d.);

De teek moet z.s.m. worden verwijderd;

Voor het verwijderen gebruik maken van een tekentang of tekenpincet;

Pak de teek beet zo dicht mogelijk bij de huid, let op teek niet samenknijpen;

De teek met een continue wrikkende beweging recht omhoog trekken;

Na het verwijderen beetplek desinfecteren.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.