Nieuws/Vrouw
1501627
Vrouw

Kechba: dit woord hoorde ik mijn hele jeugd dagelijks

Samira el Kandoussi schrijft op VROUW.nl over ’kechbas’. „Ik groeide op in een gespleten wereld: je was een goed meisje of een slecht meisje. Daar zat niets tussen. Je was deugdzaam of een hoer.”

‘Kechba’, dit woord hoorde ik mijn hele jeugd dagelijks, als de regen die in Nederland valt. 'Hoer' lag altijd op het puntje van de tong van iedereen om me heen.

Voor sommige familieleden was een vrouw die buiten liep al een hoer. Als je een spijkerbroek aan had, was je een hoer. Voor anderen was mijn oudere zus een hoer toen ze autorijles kreeg van een man, vrouwen die roken zijn sowieso hoeren en vrouwen die met mannen praten of werken ook. Een vrouw is denk ik gewoon als hoer geboren en wordt altijd gewantrouwd.

'Een vis doet de hele straat stinken!' Met deze Marokkaanse uitdrukking groeide ik op en dat hield in dat alle meisjes in de familie als een grote klomp klei tot een groot zondig vrouwenlichaam werden gekneed. Elke misstap die je maakte, had gevolgen voor de andere vrouwen in de familie.

Lees het opiniestuk van Samira op VROUW.nl: In een wereld van heilige maagden was niets erger dan voor hoer worden uitgemaakt.