Nieuws/Vrouw
1503840774
Vrouw

Frauke's dochter (8) raakte ernstig verbrand

Frauke Hamer (36) is mede-eigenaar van cosmeticamerk Delilah Cosmetics, dat afgelopen week een lipgloss met de naam ‘Alisa’ op de markt bracht. De volledige opbrengst daarvan, doneert het bedrijf aan de Brandwonden Stichting. Frauke wil graag iets terugdoen, omdat het Brandwondencentrum zes jaar geleden het het leven van haar dochter Alisa (8) redde. "Er moest huid van haar hoofd worden gehaald om haar beentjes te redden."

"Alisa was twee toen ze op het gasfornuis klom. Er zat kinderbeveiliging op, maar op de een of andere manier heeft ze met haar voetjes op de knoppen weten te drukken en het fornuis aangezet. Daardoor vatte haar pyjama vlam en liep ze binnen 30 seconden ernstige derdegraads brandwonden op aan haar beentjes."

Overal gevaar

"Gelukkig droeg ze een katoenen pyjamaatje en geen polyester, anders was het nog veel slechter met haar afgelopen. Daar heb ik helaas veel voorbeelden van gezien in de tijd dat ik bij het Brandwondencentrum rondliep.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, daar ben ik me nu veel meer bewust van. Ik zie het ‘gevaar’ overal om me heen: kaarsjes, olielampjes, de fonduesetjes die nu weer in zwang zijn...”

Littekens

“Het herstelproces van Alisa was lang en intensief. Ze heeft twee jaar in een drukpak gezeten. Net of je in een natte spijkerbroek zit die drie maten te klein is. Dat was af en toe best heftig. Soms wilde ze 'm echt niet aan, maar dan moest dat toch voor het herstel.

Inmiddels is Alisa op een leeftijd dat ze zich bewust is van de littekens op haar benen. Soms wil ze geen rokje aan, omdat je ze dan ziet. Het is voor haar een lastig proces geweest. Kinderen zijn hard; ze wijzen, kijken en vragen ernaar. Ik probeer mijn dochter mee te geven dat de littekens bij haar horen en dat ze zich er nooit voor hoeft te schamen. Het laat juist zien hoe sterk ze is geweest!"

Geld voor onderzoek

“Omdat het Brandwondencentrum Alisa zo goed heeft geholpen, wil ik nu ook graag mijn steentje bijdragen. Ze zijn bijvoorbeeld al heel ver met onderzoek naar huid die gekweekt wordt, maar het is nu nog geen optie om het daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. Het kweken van de huid is te kostbaar.

Ook het transplanteren van donorhuid moet nog verder ontwikkeld worden. Natuurlijk had ik als moeder maar wat graag mijn eigen huid gedoneerd, maar helaas gaat dat niet. Daarom moest er bij Alisa huid van haar hoofd worden gehaald om haar beentjes te redden. Onder de tulband op haar hoofd, zaten maar liefst 180 nietjes. Ze heeft nog altijd last van een gevoelige hoofdhuid en kammen doet soms pijn.”

Familiekamers

“Verder wil ik dat er dat er meer geld komt om het verblijf van de kinderen in het Brandwondencentrum zo aangenaam mogelijk te maken. Het is zó fijn als ouders bij hun kinderen kunnen blijven. Toen Alisa een maand lang op de IC lag, kon dat niet.

De eerste periode mochten we helemaal niet bij haar en daarna kregen we een paar uur per dag. Dat had vooral te maken met infectiegevaar; ze kon in een shock raken. Maar wat is het hartverscheurend als je kleine meisje het uitschreeuwt van verdriet, je smeekt te blijven en jij haar moet achterlaten."

Lipgloss

"In Rotterdam hebben ze nu familiekamers kunnen realiseren met luchtsluizen, waardoor ouders en kinderen bij elkaar kunnen blijven. Met de verkoop van de lipgloss, hoop ik eraan bij te dragen dat deze ruimtes ook in Beverwijk en Groningen kunnen worden opgezet.

Het is voor alle partijen zo ontzettend belangrijk dat er altijd iemand van de familie bij het kind kan zijn.”

Jij op VROUW

Heb jij ervaring met brandwonden en wil je erover vertellen?

Klik dan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.