Vrouw/Praat Mee
1504737434
Praat Mee

'Fulltime werkende moeder is de Sjaak' Hoeveel doe jij op school?

Er wordt deze maand een groot beroep gedaan op ouders

Er wordt deze maand een groot beroep gedaan op ouders

In mijn mailbox zitten heel wat onbeantwoorde mailtjes van school. Er wordt gezocht: iemand die meegaat met het schooluitje, een ouder die meehelpt met de sportdag en met spoed een ouder die de avondvierdaagse wil organiseren. Want, zo wordt er 'subtiel' bij vermeld: 'anders kan het evenement volgend jaar niet meer doorgaan!' Weet je wat? Ik negeer ze even. IK KAN NIET!

Er wordt deze maand een groot beroep gedaan op ouders

Er wordt deze maand een groot beroep gedaan op ouders

In De Gelderlander staat een opiniestuk over de fulltime werkende ouder die 'de Sjaak' is. De drukke agenda loopt deze maand helemaal over door extra schoolactiviteiten.

De krant maakt een opsomming: Toernooi en familiedag van de sportclub. Afsluitende barbecue voor de ouders. Klassenuitje. Voorbereidende vergadering voor het schoolkamp. Het schoolkamp zelf. Een afsluitende voorspeelmiddag van pianoles. Rapportgesprekken. Avondvierdaagse: dag meelopen én de intocht. De uitvoering van de eindvoorstelling van de musicalles. De klas poetsen. Schoolfeest.

Luizenpluismoeder

Missen we nog iets? Vast wel! Hoe moet je dat in hemelsnaam combineren met een baan? Ik bewonder ouders die het lukt, maar ik heb het opgegeven. Ik ben jarenlang wel luizenpluismoeder geweest, heb heus geholpen met het kaften van boeken en het versieren van de hal met de feestdagen en een paar keer het ouderfeest georganiseerd. Maar ik merk dat het me gewoonweg niet meer lukt. Ik heb twee kinderen en heb al mijn vrije dagen nodig om de vakanties te kunnen dekken en extra uren op te nemen voor de rapport- en voortgangsgesprekken.

Boze blik

Mijn baas ziet met aankomen: ‘'Het is ouder-kind yoga ochtend op school. Ik kom een halve dag later.'' Het spijt me, het gaat gewoon niet. Ik denk niet dat ik daar vrienden mee maak op de redactie. Dan maar een boze blik van de juf. Ook weet ik dat mijn kinderen het heerlijk zouden vinden. Dat doet nog het meest pijn. Het is niet dat ik niet wil....

Alleenstaand

Komt nog bij dat ik alleenstaande moeder ben. Mijn collega heeft jarenlang in de feestcommissie van de school van haar kinderen gezeten, maar dat kon ze doen (vertelde ze) omdat haar man ’s avonds bij de kinderen bleef, terwijl zij op school vergaderde. Die luxe heb ik helaas niet en de oppas is al snel 8 euro per uur.

Praat mee

Hoeveel doe jij op school? Zeg jij wel eens ‘nee’? En ervaar jij deze maand als extra druk met alle dingen die er op school moeten gebeuren? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.