Nieuws/Vrouw
1507422970
Vrouw

Juf Anke kreeg een burn-out: De vakanties waren mijn redding

Anke Velstra

Anke Velstra

Op 5 oktober staken leerkrachten voor meer geld voor het basisonderwijs. De werkdruk is momenteel te hoog. Anke Velstra werkte als juf en directeur van een basisschool maar kreeg een burn-out. Nu helpt ze andere leerkrachten.

Anke Velstra

Anke Velstra

"Na zes jaar juf te zijn geweest kon ik directeur worden. Het was niet per se zwaarder dan juf zijn, de werkdruk is bij beiden erg hoog. Ik denk dat ik tijdens mijn lerarentijd al 'werkte' aan mijn burn-out."

Klachten

"Ik voelde me altijd ontzettend verantwoordelijk en legde de lat zo hoog dat ik er zelf niet meer aan kon voldoen. Ik kreeg last van zenuwpijn en volgde daarvoor verschillende therapieën. Ik besefte niet dat het misschien te maken kon hebben met mijn werk."

"Ik stapte bijna dagelijks gestrest en opgefokt de school uit. Ik had als directeur veel lastige gesprekken met ouders en kreeg zelfs een keer te maken met een bedreiging. De regelmatige vakanties waren mijn redding."

Ondertiteling

"Stug werkte ik door tot een collega zei: 'Anke, je bent echt al tijden jezelf niet meer. Ik herken je gewoon niet meer!' Ik zat er eigenlijk al zo diep in, dat ik het zelf niet kon zien. Ik zei tegen hem dat ik een weekje rust zou nemen."

"Die week liep ik echt tegen de lamp. Ik was zo ontzettend moe. Een boek lezen was te vermoeiend, zelfs het lezen van ondertiteling was te vermoeiend. Toen ik met mijn man een drankje ging doen op terrasje werd ik na een kwartier gek. 'Ik moet nu weg!', gilde ik."

Met de vinger wijzen

"Het was me nu wel duidelijk dat ik een probleem had en meldde me ziek. Het duurde uiteindelijk een jaar voor ik weer aan de slag ging. Een jaar waarin ik ontzettend hard aan mezelf werkte. Een van de belangrijke dingen die ik ontdekte is dat je bij een burn-out vooral naar jezelf moet kijken."

"In het onderwijs wordt veel met de vinger gewezen naar anderen, naar de werkgever, de overheid etc. Logisch, want het is ook echt zo dat de leerkrachten te veel verplichtingen hebben en daar te weinig tijd voor krijgen. Toch zorg je zelf voor die burn-out."

Klein budget

"Ik was bang om te falen en wilde het altijd anderen naar de zin maken. Ik concludeerde dat ik heel goed voor anderen kon zorgen maar niet goed voor mezelf. Het is confronterend om in te zien dat je zelf een groot aandeel hebt in je burn-out."

"Na een jaar ging ik weer werken als directeur, maar na een paar maanden stopte ik. Mijn hart lag niet bij directeurzijn en ik moest zoveel zelf doen vanwege een klein budget, dat het niet meer leuk was. Ik besloot voor mezelf te beginnen."

Werkdruk

"Ik zag dat meer leerkrachten kampen met dit soort problemen. Veel mensen gaan dan naar een psycholoog, maar de adviezen zijn vaak moeilijk toe te passen in het onderwijs."

"Wij kunnen niet even de klas uitlopen en een paar minuten voor onszelf nemen, als het ons te veel wordt. Ik besloot dat gat op te vullen en help nu leerkrachten om te gaan met werkdruk."

Perfectionisme

"Maar er zijn ook mensen die wel goed met de werkdruk kunnen omgaan. Hoe komt het dus dat het iemand niet lukt? Vaak komt dat door perfectionisme, of geen 'Nee' kunnen zeggen."

"Meestal werk ik ook nog een paar dagen per week als invaljuf. Want voor de klas staan blijf ik erg leuk vinden. Mijn bedrijf loopt heel goed en ik doe nu wat ik leuk vind; ik kan anderen helpen, ben mijn eigen baas en heb veel afwisseling. Nu wil ik anderen behoeden voor een burn-out."

"Hier alvast een tip waaraan ik veel zou hebben gehad" 'Luister naar je lichaam!' Vaak geeft je lichaam al heel duidelijk aan dat het niet goed gaat. Trek dan al aan de bel en wacht niet tot je - net als ik - onderuit gaat."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.