Vrouw/Praat Mee
1509730000
Praat Mee

Wat als je je eigen kind niet (meer) aankan...

Ongelukkig gezin

Ongelukkig gezin

Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort uit Rotterdam heeft een kind met een beperking: haar zoon is autistisch en zwakbegaafd. Nu hij de puberteit nadert, brengt dat nieuwe problemen met zich mee zo twitterde @HDDuurvoort recent. Namelijk: huiselijk geweld (dat in Duurvoorts situatie voornamelijk explodeert wanneer hij naar school moet).

Ongelukkig gezin

Ongelukkig gezin

Duurvoorts tweet springt eruit in een online wereld waar het vaker wel dan niet pais en vree is. En eigenlijk is het meer, het is een noodkreet: Het grootste taboe: Huiselijk geweld (dagelijks) door je verstandelijk beperkte overprikkelde kind. En het grootste verdriet. De vellen hangen weer van mijn armen. Mijn schenen zijn kapot. Ik haal zo deze tweet weg. Maar dit is mijn realiteit. Duurvoorts tweet - die ze uiteindelijk niet verwijderde - is inmiddels al 450.000 keer gelezen.

Speeltuin

Duurvoorts tweet laat geen twijfel bestaan over de disbalans bij haar thuis. Zelf ben ik godzijdank niet bekend met deze problematiek, al zag ik een soortgelijk tafereel een keer van dichtbij op straat: de jongen in kwestie wilde de speeltuin niet verlaten en ging eenmaal buiten het hek - liggend op de grond - helemaal uit zijn plaat.

Zijn moeder stond erbij en keek ernaar. Hulpeloos. Het tafereel raakte mij enorm en de tranen liepen over mijn wangen; ik vond het alleen al heftig om te zíen! Mijn dochter - destijds 8 - stond naast mij.

En tegelijkertijd zeiden we: 'Wat zielig voor die jongen!' (zij) en 'Wat zielig voor die moeder!' (ik). Ik ben nog naar die moeder gegaan, en heb haar even over haar schouder gewreven. Ze keek me aan en zei: 'Ik laat hem even uitrazen, anders kan ik hem helemáál niet aan'.

Praat mee

Ik zal die straatscène niet snel vergeten, en moet niet denken aan wat zich daar waarschijnlijk regelmatig binnen vier muren afspeelt. Ik vind het heel dapper dat Duurvoort het bespreekbaar probeert te maken. Heb jij ook een kind dat jij - af en toe - niet aankunt? Hoe pak jij dat dan aan? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Herken jij je in het verhaal van Duurvoort? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.