Nieuws/Vrouw
1510639578
Vrouw

Arts Mariska: Ik ben doof door bof dus ik vaccineer

Ik ben arts. Mijn moeder ging bijna dood aan difterie. Haar zusje stierf aan kinkhoest. Ik kreeg als kind de bof met een volledig doof oor tot gevolg. Dus wat denk je? #Ikvaccineer mijn kinderen. Voormalig longarts Mariska Koster ging gisteren viral met deze tweet. "Mensen denken er niet rationeel over na, en dat is logisch. Het is ook een gevoelskwestie."

Voor Mariska is het nooit een issue geweest. "Ik heb mijn drie kinderen laten vaccineren. Sterker nog, mijn middelste zoon (16) gaat deze week nog naar de huisarts voor een inenting tegen meningokokken. Die is dit jaar voor jongens vanaf 14 jaar in het programma opgenomen, maar ik vind het belangrijk dat hij die toch ook meepakt."

Difterie

"Gelukkig snapt hij de noodzaak goed. Mijn verhalen uit het ziekenhuis hebben altijd veel indruk gemaakt. Als kinderen van iemand die in de zorg werkt, hebben ze goed meegekregen hoe vreselijk ziek je kunt worden. En hoe makkelijk je dood kunt gaan, hoe kwetsbaar het leven is. Zij willen dat ook graag beschermen."

De moeder van van Mariska kreeg als tiener (15) difterie. "Ze woonde op het platteland, en haar broertje moest toen naar een andere boerderij vanwege het besmettingsgevaar. Elke dag liep hij op een neer om door het raam even naar mijn moeder te kunnen kijken."

Kinkhoest

Mariska’s moeder overleefde de ziekte ternauwernood, maar haar jongere zusje kreeg kinkhoest en overleefde dat niet. "Ze was pas 1,5 en is eigenlijk gewoon gestikt, want dat is wat er dan gebeurt. Mijn oma kon daar tot aan haar dood niet over praten, zo vreselijk was die gebeurtenis in onze familie."

Zelf kreeg Mariska toen ze 7 was de bof. "Daar was toen nog geen vaccin voor, inmiddels wel. Door die ziekte is een oorzenuw in mijn hersenen beschadigd, en ben ik aan een oor doof. Daar is niets meer aan te doen. Als op straat iemand mij roept, heb ik dus geen idee waar het geluid vandaan komt. En op een receptie een gesprek voeren met iemand is simpelweg onmogelijk."

Eigen foto

Eigen foto

Drukke straat

Omdat Mariska van zo dichtbij heeft meegemaakt wat de gevolgen van deze ziektes kunnen zijn, is vaccineren voor haar nooit een vraag geweest. "Je houdt je kinderen ook weg bij de rand van de sloot en voorkomt dat ze zomaar een drukke straat oversteken. Ook dit is iets waar je als ouder je kind tegen kunt beschermen."

Toch vindt Mariska mensen die twijfelen over het inenten niet 'dom'. "De meesten willen gewoon oprecht het beste voor hun kind. Maar het 'technische' deel van vaccins is best ingewikkeld, dat is haast niet volledig tot in detail te begrijpen. Daar word je onzeker van en je wil dat je keuze goed 'voelt'."

Borsten

"Je kijkt daarom naar mensen om je heen die je vertrouwt of als voorbeeld ziet. Toen Angelina Jolie haar borsten preventief liet amputeren, liep het storm bij de huisartsen. In het kader van: als zij het ook doet, dan moet het wel goed zijn."

Mariska vindt daarom dat artsen, voorlichters en de GGD die emoties ook veel beter moeten begrijpen. "Toen ik nog longarts was**, vroegen terminale patiënten mij dat heel vaak: 'Wat zou u doen?' Maar dat is geen technische vraag, het is een vraag om begeleiding op emotioneel niveau. Dat moet je erkennen, je moet aangeven dat je de bezorgdheid snapt."

Vaccin

Al zijn sommige 'rationele' argumenten volgens Mariska natuurlijk ook prima te weerleggen. "Het idee dat je niet precies zou weten wat je kind ingespoten krijgt? Je weet preciezer wat er in een vaccin zit, dan wat er in de pot jam zit die op de ontbijttafel staat."

Er circuleren al plannen dat sommige kinderdagverblijven alleen nog kinderen toelaten die gevaccineerd zijn. "Dat zou ik niet gek vinden", zegt Mariska. "Ik heb mijn kinderen ook regelmatig moeten ophalen vroeger omdat ze koorts hadden of ziek waren, vanwege besmettingsgevaar. In principe ligt dit in het verlengde daarvan.

Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen kind, maar ook zodat jouw kind een ziekte ook niet verder kan doorgeven. Met een vaccinatiegraad van rond de 98% zitten we redelijk veilig, maar inmiddels begint die onder de 95% te zakken. Je kind niet vaccineren heeft nu dus ook gevolgen voor de volksgezondheid."

Jij op VROUW.nl

Hoe denk jij over het vaccineren van je kind(eren)?

Laat het ons weten!

** Mariska stopte in 2012 als arts en werd medisch adviseur, onder andere omdat ze vond dat er in de zorg te weinig aandacht was voor de emoties van artsen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.