Vrouw/Columns & Opinie
1510862047
Columns & Opinie

Rookverbod in pretparken... 'Nu speeltuinen en dierentuinen nog'

Zo’n 82% van alle Nederlanders is voorstander van een rookvrije speeltuin, bleek uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2017). Het onderzoek wordt aangehaald door Op weg naar een rookvrije generatie. VROUW-journaliste Hester Zitvast hield in maart 2017 al een stevig pleidooi om speeltuinen en dierentuinen rookvrij te maken. We delen haar stuk graag nog eens met je.

"Roken in wachtrijen in pretparken is verboden (zie De Telegraaf 28 maart 2017) en dat vind ik een verstandig besluit. Onvoorstelbaar dat het nog zo lang heeft moeten duren voordat dit ei gelegd was. Aan de andere kant; de boosheid over de plannen was niet mals. Hoewel de tegenargumenten die werden (en worden) opgeworpen ronduit lachwekkend zijn, is al dat geschreeuw toch wel intimiderend.

Het hoort niet

Ik schreef vorig jaar een open brief naar directeuren van Nederlandse pretparken en dierentuinen. Wat mij betreft toonden ze ballen door roken buiten de poorten te houden. Of alleen toe te staan op daarvoor aangewezen plekken. Ik was met mijn dochtertje naar Dierenpark Amersfoort geweest, waar we in de walm van iemands zware shag op kinderwagenhoogte naar de olifanten stonden te kijken. Dat hoort gewoon niet.

Verbale agressie

De open brief kwam mij op een hoop agressie te staan. Verbaal dan, ik ben goddank niet fysiek aangevallen door een verstokte roker. Maar man, wát een woede kwam er los. Alsof ik mensen verbood ooit nog een sigaret op te steken! Doe wat je wilt, maar niet in bijzijn van kinderen.

Ik kreeg mails, berichten in mijn Facebook-inbox. Ik moest maar thuisblijven, met mijn kind. Ik kreeg zelfs ziedende sms'jes van mensen die de moeite hadden genomen mijn telefoonnummer op te zoeken. Of ik gek was geworden?! Als ze mij tegenkwamen, zouden ze me wat aandoen. Het rookprobleem is nog groter dan ik altijd al dacht. Het zit heel, heel diep.

Ja maar, de buitenlucht…

Ietwat arrogant heb ik een paar keer op de boze berichten gereageerd dat het verbod er tóch wel komt. Want dat wist ik 100% zeker. Het is inmiddels 2017, we weten zo goed hoe slecht roken is, daar kunnen we niet meer omheen.

En laten we met 'ja maar, het is in de buitenlucht' ook niet alles goed praten. Een deskundige vertelde mij dat je de slechte stoffen inademt zodra je de sigarettenlucht kunt ruiken. Daar ga je natuurlijk niet direct van dood. Maar het kan en moet voorkomen worden. Meeroken is slecht, punt.

Regels nodig

Nu de kogel door de kerk is, lees ik dezelfde talrijke woedende reacties op diverse sites. Leg de Nederlander niets op.

Ik zou aan al die boze mensen willen zeggen: doe niet zo moeilijk. Het enige wat nu wordt gedaan, is rekening houden met elkaar. En dan vooral met onze kinderen. Hoe erg is dat? Je kunt niet met droge ogen beweren dat het normaal is dat (kleine) kinderen in een pretpark of dierentuin of waar dan ook in de rook moeten staan van volwassenen.

Toch is dat wel wat voortdurend gebeurt. En in zo'n geval moeten er – helaas – regels komen. Zoals we ook regels hebben voor het verkeer.

Meen je dat serieus?

Ik lees wederom reacties waarin mensen stellen dat krijsende kinderen dan ook uit rijen moeten worden verwijderd (heeft iemand ooit kanker gekregen van een huilende peuter?) of dat auto's dan moeten worden verboden (auto's hebben een functie mensen, sigaretten niet!).

Ik las zelfs – en nee, ik maak geen grap – dat iemand stelde dat 'de aanwezigheid van wespen in rijen dan ook maar aan banden moet worden gelegd'. Nou vind ik dat op zich wel een sterk plan, maar trek alsjeblieft geen vergelijking met roken. Ik kan alleen maar hopen dat zo iemand dat niet serieus meent.

Ja, bizar…

Maar er langer over door steggelen heeft geen zin, want het ei is gelegd. Het mag niet meer. En dan is het nu tijd voor een stukje aanvaarding. Daarvoor hebben we misschien even tijd nodig, maar geloof mij, over een paar jaar weten we niet beter. Dan zeggen we: 'Weet je nog, dat er in 2016 nog gewoon gerookt werd in pretparken en dierentuinen?' En dan trekken we een gezicht waarmee we willen zeggen 'ja bizar!'.

Verdedigbaar plan

Ik wil iedere instantie die zich hier hard voor heeft gemaakt een schouderklopje geven. Werken aan een rookvrije generatie is een prachtig en nobel streven, en het werpt, zo blijkt maar weer, z'n vruchten af. En voor de pretparken die de handen ineen hebben geslagen om dit besluit te nemen niets dan hulde.

Mochten er nou nog parken, speeltuinen, dierentuinen of andere plekken zijn waar veel kinderen komen en ook nog volop gerookt wordt: aarzel nou niet langer. Schiet die kogel door de kerk en trek je niets aan van welke boze reactie dan ook. Kinderen rookvrij op laten groeien is te allen tijde een extreem verdedigbaar plan.

Dit artikel verscheen op 28 maart 2017 op VROUW.nl.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.