Nieuws/Vrouw
1514837462
Vrouw

'Ik vermoed dat je langer in verwachting bent'

Renée Brouwer heeft vier kinderen. In juli 2018 verloor ze tijdens haar vakantie in Spanje haar ongeboren tweelingdochters waar ze het boek Alles komt goed over schreef. Momenteel is ze zwanger van haar vijfde kindje en voor VROUW schrijft ze elke week over het verloop van haar huidige zwangerschap.

Een beetje zenuwachtig neem ik plaats op de ligstoel in de echokamer. Het is half juni en gespannen kijken mijn vriend en ik naar het echoscherm van de verloskundige. "Nou, laten we eens kijken wat we kunnen zien..." zegt ze vrolijk.

Vakantie

Zodra ik wat op het scherm zie verschijnen, valt het me direct op hoe groot het 'vlekje' is dat we zien. Dat had ik niet verwacht. En ik zie direct wat knipperen! "Ah, daar hebben we een mooie hartslag", zegt de verloskundige tot mijn grote opluchting.

"En jullie vakantie heeft de baby ook zichtbaar goed gedaan. Wat is-ie gegroeid!" Ik knik en kijk blij naar mijn vriend. Hij glimlacht voorzichtig terug. "Ik zal direct even de lengte opmeten. Volgens de vorige echo zou je nu 7 weken moeten zijn, maar als ik dit zo zie, vermoed ik dat je toch wat verder bent."

Echo

Even is het stil en samen kijken we mee hoe de verloskundige de baby opmeet. 'Wauw', denk ik ondertussen. 'Ik kan echt al een hoofdje en een rompje onderscheiden. En daar zie ik zelfs een mini armpje!'

"Ja, precies wat ik dacht", zegt de verloskundige. "Volgens de metingen ben je morgen 8 weken. Waarschijnlijk is het hartje vlak na de vorige echo al gaan kloppen en heeft de baby zich flink ontwikkeld. Dit is wel een vastbijtertje hoor."

Tweede vruchtje

Trots staar ik naar het ienie minie mensje op het scherm. 'Dat is hij zeker', denk ik. Of zij. Waarom ga ik eigenlijk gelijk van een jongetje uit als ik aan een sterk kindje denk? Als ze ook maar iets op haar zusjes lijkt, is ze sterk.

"En het is er echt maar één?" vraag ik. "Ja", antwoordt de verloskundige. "Ik kan geen tweede vruchtje ontdekken, maar dat is misschien ook maar beter toch? Het ziet er verder supergoed uit hoor! Het hartje klopt en je kunt als je goed kijkt zelfs al de 'klompjes' zien die uiteindelijk de voetjes worden. Goed nieuws toch?"

Eigen beeld

Eigen beeld

Uitgerekende datum

Terwijl de printer een paar kiekjes van ons kleine wondertje afdrukt, haalt de verloskundige het echoapparaat van mijn buik en geeft een papiertje om de gel weg te vegen. 'Wat jammer dat zo’n echo altijd maar zo kort duurt', denk ik terwijl ik mezelf schoonmaak. Maar ja, wat kunnen we verder ook nog bekijken? In dit stadium valt er verder niet zoveel te zien.

"Over twee weken weer?" vraagt de verloskundige. "Dan plannen we de termijnecho en weten we ook je uitgerekende datum." "Graag", antwoord ik en kijk alweer uit naar onze volgende afspraak. Vanaf nu is het alleen maar geduld hebben, de hele zwangerschap lang...

Meer weten over Renée? Volg haar op Instagram

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.