Nieuws/Vrouw
1518367132
Vrouw

Willeke verovert de harten van demente ouderen: Ik kan een verschil maken

Willeke Heijstee (36) weet met haar stem en liedjes uit de oude doos demente ouderen als het ware weer tot leven te wekken. VROUW ging bij een van haar optredens langs. “Er is niets mooiers dan wanneer ik iemand die mentaal ver weg is, ineens weer zie opleven.”

Willeke kwam ooit op het idee doordat zij optrad voor haar demente oma. “Ik wilde in het tehuis wat liedjes voor haar zingen. Toen ik daar stond met mijn lullige boxjes, kwamen de andere bewoners van de afdeling erbij zitten. En wat er toen gebeurde, had ik nooit verwacht. Mensen leefden helemaal op. Het was zó bijzonder. Toen dacht ik: hier moet ik iets mee.”

Inmiddels treedt Willeke wekelijks op in tehuizen en brengt ze een scala aan bekende liedjes ten gehore: van Annie M.G. Schmidt tot Willeke Alberti. “Als het maar liedjes van vroeger zijn, want dat heeft het meeste effect.

Als ik zing, dan zing ik niet alleen een mooi liedje, maar probeer ik ze echt te raken door uit mijn eigen emoties te putten. Daarbij loop ik naar de mensen toe en ga voor ze zitten om écht even contact te maken.”

Stralen en huilen

Dat levert onbetaalbare reacties op. “Ouderen in een onbereikbare toestand komen ineens weer helemaal tot leven. Ze zingen mee, stralen en herinneren zich ineens dingen van vroeger. Anderen huilen soms als ik zing en dat raakt me, waardoor ik weleens mijn tekst vergeet”, lacht Willeke.

“De mooiste reactie was van een man die altijd alleen maar op de bank lag. Hij kwam ineens overeind, keek mij stralend aan en wilde mijn gezicht aanraken. Die connectie was heel bijzonder.”

Dankbare reacties

Willeke ontvangt ook regelmatig dankbare reacties van naasten. “Doordat ik met mijn liedjes mensen als het ware weer tot leven wek, is dat voor naasten soms best confronterend. Het lijkt alsof die persoon weer terug is, maar dat is natuurlijk maar tijdelijk van aard.

Iemand is weleens weggelopen, omdat ze het zo moeilijk vond om haar moeder weer te zien opleven nadat ze jaren onbereikbaar was.

Een andere keer zong ik voor een wat oudere vrouw. Na afloop zat ik nog even bij haar en complimenteerde ik haar met de bloem in haar haren, waarop ze stralend ‘dank je’ antwoordde. Haar man vertelde toen dat ze al jaren geen woord had gesproken en bedankte mij daarvoor. Dat is me altijd bijgebleven.”

Bezuinigingen

Willeke merkt dat ze met haar optredens echt een verschil kan maken. “Wat ik onder andere zie in het tehuis waar mijn oma zit, is dat het personeel steeds minder tijd heeft voor de bewoners. Vroeger was zorg niet alleen zorg, maar ook aandacht. Maar door de continue bezuinigingen kan dat niet meer.

Het personeel heeft jammer genoeg geen tijd meer voor een babbeltje of samen een kopje koffie drinken. Daardoor moeten mensen het hebben van vrijwilligers of van activiteiten. Ik denk dat ik vaak het hoogtepunt van bewoners hun week ben en dat het soms een van de weinige momenten is dat ze echt contact maken. Dat maakt het heel dankbaar om te doen.”

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier…

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.